Saimaannorppa hämmästyttää keskellä kirkonkylää – "Sille on tarjolla helppoa ruokaa"

Enonkosken Sahalampeen on noussut parhaimmillaan jopa kaksi norppaa samanaikaisesti. Ne joutuvat polskimaan lammelle pienen kosken läpi.

saimaannorppa
Saimaannorppa köllötteli Sahalammen jäällä tiistaina 13. helmikuuta
Saimaannorppa köllötteli Sahalammen jäällä tiistaina 13. helmikuutaJussi Silvennoinen / Puruvesi-lehti

Enonkosken kironkylällä on saatu ihailla parhaimmillaan jopa kahta saimaannorppaa samanaikaisesti tammikuun lopulta lähtien. Välillä toinen norpista hävisi isommille selkävesille. Toinen on vilkastuttanut enonkoskelaista elämänmenoa useita päiviä.

Puruvesi-lehden toimittaja Jussi Silvennoinen (siirryt toiseen palveluun)sai kuvattua Sahalammen jäällä köllötelleen norpan tiistaina.

– On tässä ihailijoita riittänyt ihan päivittäin, Sahalammen rannalla asuva Esa Hirvonen kertoo.

Hirvonen työskentelee Luonnonvarakeskuksen Enonkosken yksikössä. Yksikkö sijaitsee samaisen Sahalammen rannalla.

Saimaannorppa on Sahalammella ilmeisen harvinainen ilmiö, vaikka paikkakunta sinänsä sijaitsee parhaiden norppavesien keskellä.

– Edellisen kerran saimaannorppaa nähtiin täällä viisi vuotta sitten, jolloin se asusteli täällä kuukauden päivät. Se oli samoja aikoja helmikuussa. Norppa tulee kutemaan nousevien mateiden perässä, Hirvonen uskoo.

Ainakin kolme samantyyppistä aluetta

Myös Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela arvioi, että saimaannorpat nousevat Sahalampeen mateiden houkuttelemana.

– Norppa on saanut vihiä, että nyt on halpaa ruokaa helposti tarjolla, Koskela aprikoi.

Jouni Koskela sanoo, että Enonkosken Sahalammen kaltaisia tapauksia sattuu aina silloin tällöin. Norppa voi nousta Sahalammen kaltaisille, Saimaasta purojen kautta hieman erillään oleville lahdille silloin tällöin.

– Saimaalla on tietääkseni ainakin kolme tällaista paikkaa, johon norppa pääsee puroa pitkin nousemaan. Sahalampi on yksi niistä.

Sahalammessa vesi vaihtuu, vaikka lampi-nimi viittaakin hieman umpinaisempaan paikkaan. Vesi tulee Ylä-Enovedeltä ja laskee Lussinsalmen kautta alapuoliseen Latoselkään.

Norpan ilmestyminen "katukuvaan" on tuonut vilkkautta pienen, vajaan 1 500 asukkaan Enonkosken elämään.

– Aika paljon ihmiset ovat käyneet havaintoja tekemässä. Nyt pakkasilla sitä ei paljon jäällä näkynyt, mutta uskon, että kun aurinko paistaa niin kyllä se jäälle kiipeää, Esa Hirvonen tuumii.

Erittäin uhanalaisen saimaannorpan kanta on viime vuosina kasvanut. Viime talven kanta oli Metsähallituksen arvion mukaan 380 yksilöä. Norppa synnyttää kuutit helmi-maaliskuun taitteessa. Hyvien pesintäolojen ansiosta arvioidaan, että tänä keväänä voi syntyä 80-90 kuuttia.