Myös pienet yritykset haluavat siivunsa Lapin kasvavasta matkailusta

Lapissa monet entiset koulut ja rajavartioasemat palvelevat nykyisin matkailuyrityksinä ja tarjoavat asiakkailleen monenlaisia luontoelämyksiä. Karhutunturin vartioasema Sallan Naruskalla valmistautuu ensimmäiseen kevätsesonkiinsa matkailubisneksessä.

matkailu
Karhutunturin entinen rajavartioasema Sallan Naruskalla
Karhutunturin entinen rajavartioasema Sallan Naruskalla on nyt matkailukäytössä, kuten muutamat muutkin vartioasemat Lapissa. Luonto ja sitä ympäröivä rauha kiehtoo matkailijoita.Esko Puikko / Yle

SallaLapin kasvavasta matkailusta haluavat oman siivunsa myös pienet ja yksittäiset erämatkailukohteet. Isojen matkailukeskusten ohessa ne tarjoavat matkailijalle omat erikoisuutensa ja elämyksensä; nautinto voi koostua yksinkertaisistakin asioista, vaikka vain laavulla istumisesta ja tuleen tuijottamisesta.

Rajasotilaat lähtivät ja Karhutunturin vartioasemalla rakennukset jäivät tyhjilleen. Mutta nyt on taas täysi touhu päällä Naruskajoen luonnonkauniilla törmällä. Vartioasema elää uutta tulemistaan, nyt erämatkailupaikkana Naruskan Helmenä.

Naruskan Helmi
Naruskan Helmessä matkailijat majoitetaan vartioaseman henkilökunnan entisissä asunnoissaEsko Puikko / Yle

Putinilla sormensa pelissä!

Matkailuyrityksen syntymisessä oli sattumaakin, sanoo toimitusjohtaja Tero Muuri. Hänen mukaansa voidaan leikillisesti sanoa, että Venäjän presidentillä oli sormensa pelissä erämatkailukeskuksen synnyttämisessä.

– Alun perin tähän piti tulla vastaanottokeskus turvapaikan hakijoille. Mutta kun Putin laittoi rajan kiinni ja turvapaikan hakijoiden tulo idästä tyssäsi, niin ajatus muuttui.

– Harkitsimme tänne myös päihdeyksikön tai vanhusten palveluyksikön perustamista, mutta luovuimme niistäkin. Nyt meillä on täällä tämä matkailubisnes ja hyvä niin. Viime kesänä avasimme. Ja kun syvällisemmin näitä maisemia katselee niin matkailuyritys oli ihan oikea ratkaisu.

Naruskan Helmi avasi ovensa viime kesänä. Yrityksen taustalla on sosiaalihuollon alalla toimiva Ruonan Hoiva Oy. Yrityksellä on lastensuojelun yksikkö ja perhekoti Ranualla. Kotkassa toimii perhekoti Pellava. Nyt sen toimialaa on myös matkailu.

Naruskan Helmen toimitusjohtaja Tero Muuri ja paikallisisäntä Keijo Pernu
Laavulla on lysti istua ja tuleen vain tuijottaa. Naruskan Helmen toimitusjohtaja Tero Muuri (oik.) ja paikallisisäntä Keijo Pernu pohdiskelemassa kevään matkailukuvioitaEsko Puikko / Yle

Luontoelämyksiä oman maun mukaan

Tero Muurin mukaan Sallan Naruskalla oleva erämatkailukohdetta halutaan markkinoida paikkana, jonne ihmisten on helppo tulla ja missä matkailija voi nauttia Lapin kauniista erämaasta, ennen kaikkea hiljaisuudesta ja puhtaasta luonnosta.

– Niin ja tietysti hyvästä ruoasta ja muista keittiön ja ravintolan antimista, hän huomauttaa.

Naruskan Helmen matkailuisännän Keijo Pernun mukaan erämatkailu Karhutunturissa lähti heti vauhdilla liikkeelle.

– Startti oli yllättävän hyvä tällaiselle aloittavalle yritykselle. Esimerkiksi uutena vuotena meillä oli täällä kuutta eri kansallisuutta ja paikka oli loppuunmyyty.

Naruskan Helmen toimitusjohtaja Tero Muuri
Naruskan Helmen toimitusjohtaja Tero Muuri sanoo, että pienet matkailuyritykset muodostavat yhdessä ison ja merkittävän kokonaisuuden Lapin matkailussa.Esko Puikko / Yle

Bensaa ja vapaakelkkailua

Naruskan Helmessä tähdätään ympärivuotiseen toimintaan. Sallan matkailussa sitä muutenkin kovasti painotetaan. Keijo Pernun mukaan katse olletikin näin keväällä kääntyy muun muassa moottorikelkkailijoihin.

Entisen rajavartioaseman jäljiltä alueelta löytyy tankkauspiste, ihan oikea pumppuasema, joka kelkkailijoita ajatellen onkin kätevä juttu. Lähin tankkauspiste on muuten kymmenien kilometrien päässä Sallassa.

Viimeisimpänä kelkkailu-uutisena Keijo Pernu mainitsee, että Sallan yhteysmetsä osoittanut yritykselle vapaakelkkailualueen Purkavaarassa.

– Siellä saa sitten kelkkailla isommalla alueella, mutta tietysti luvan kanssa, Pernu lausahtaa.

Paikallisäntä Keijo Pernu
Paikallisäntä Keijo Pernu tietää, että pienessä matkailuyrityksessä pitää olla monena: milloin kokkina keittiössä, milloin oppaana tunturissa.Esko Puikko / Yle