Seksikandaali ajaa Oxfamin yhä ahtaammalle – Näyttelijä Minnie Driver hylkää järjestön haitilaisten hyväksikäytön takia

Brittinäyttelijä on ensimmäinen Oxfamin julkkislähettiläs, joka kertoo hylkäävänsä järjestön haitilaisten seksuaalisen hyväksikäytön takia.

Oxfam
Minnie Driver ja näyttelijä Scott Speedman.
Minnie Driver (oik.) ja toinen brittinäyttelijä Scott Speedman lehdistötilaisuudessa vuonna 2010.Warren Toda / EPA

Brittinäyttelijä Minnie Driver on ilmoittanut jättävänsä Oxfamin lähettilään tehtävät avustusjärjestöä koettelevan seksiskandaalin takia.

Asiasta kertovat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) ja brittilehti The Guardian. (siirryt toiseen palveluun)

Driver on ensimmäinen Oxfamin hylkäävä julkkislähettiläs sen jälkeen, kun julkisuudessa kerrottiin, että järjestön avustustyöntekijät olisivat ostaneet Haitissa seksiä paikallisilta nuorilta. Uhrit ovat saattaneet olla alaikäisiä lapsia, kertoo Haitin Britannian-lähettiläs The Guardian -lehdelle. (siirryt toiseen palveluun)

– Järkyttävää, että naisia hyväksikäyttivät ihmiset, jotka lähetettiin auttamaan heitä, Driver tviittaa. Hän toteaa olevansa järkyttynyt myös siitä, miten hänen 9-vuotiaasta asti tukemansa järjestö on reagoinut paljastuksiin.

The Times -lehti kirjoitti viime viikolla, että Oxfamin työntekijät olisivat käyttäneet prostituoituja Haitin vuoden 2010 maanjäristyksen uhrien avustusoperaation aikana. Lehden mukaan avustusjärjestö olisi salannut asiaa koskevan sisäisen selvityksen tiedot.

Järjestö on kiistänyt salailun. Kun The Times julkisti prostituutioepäilyn viime viikolla, Oxfamin apulaisjohtaja Penny Lawrence ilmoitti eroavansa.

Britannian hallitus on uhannut vetää Oxfamilta rahoituksen pois.

Oxfam on yksi Britannian tunnetuimmista avustusjärjestöistä. Sillä on noin 5 000 työntekijää eri puolilla maailmaa.

Aiheesta muualla:

'Oxfam allegations are tip of iceberg': sexual harassment and aid workers – podcast (siirryt toiseen palveluun)