Etelä-Afrikan poliisi pidätti Zuman liittolaisia ratsiassa – Puolue vaatii presidentiltä eroilmoitusta tänään

ANC-puolueen mukaan presidentti Jacob Zuman luottamuksesta äänestetään huomenna, ellei presidentti eroa.

Jacob Zuma
Poliisiautoja ja poliiseja korkean aidan edustalla.
Poliisin erikoisyksikkö teki varhain keskiviikkoaamuna ratsian Guptan perheen asuintaloon Johannesburgissa.Kim Ludbrook / EPA-EFE

Presidentti Jacob Zuman viivyttely eroilmoituksensa kanssa sai ANC-puolueen edustajan ilmoittamaan, että Zuman on ilmoitettava erostaan tänään keskiviikkona. Puolue varautuu järjestämään luottamuslauseäänestyksen torstaina.

Puolueen mukaan uusi presidentti voidaan nimittää jo huomenna.

Presidentti Jacob Zuman erovaatimukset kytkeytyvät liialliseen veljeilyyn Guptan perheen kanssa. Etelä-Afrikan poliisin raskaasti aseistautuneet erikoisjoukot tekivät keskiviikkona ratsian Guptan perheen luksuskotiin Johannesburgissa.

He pidättivät kolme henkilöä. Ratsia liittyy meneillään olevaan korruptiotutkintaan. Poliisi aikoo pidättää vielä 5–7 henkilöä. Guptan perheen lakimiehen mukaan pidätettyjen joukossa ei ollut perheen veljeksiä.

Guptan perhe on osallinen korruptioskandaalissa, joka on suuri syy presidentti Jacob Zuman erovaatimuksiin. Vaikutusvaltaisten, varakkaan perheen jäsenten epäillään saaneen presidentin avulla edullisia sopimuksia valtiolta. Perhettä syytetään myös ministerivalintoihin puuttumisesta

ANC-puolueen edustajan mukaan presidentti on periaatteessa suostunut eroamaan. Zuma yrittää todennäköisesti asettaa erolleen ehtoja.

Kansalaiset alkavat väsyä presidenttiin, jonka kautta ovat korruption lisäksi leimanneet hidas talouskasvu ja työttömyys. Zumalla arvellaan kuitenkin olevan puolueessa myös tukijoita.

Gruptan perhe koostuu kolmesta veljeksestä. Atul, Rajesh ja Ajay Gupta muuttivat maahan Intiasta 1993 juuri apartheid-hallinnon purkamisen alla. He ovat Zuman ystäviä ja hänen poikansa, tyttärensä ja yksi vaimoista ovat työskennelleet perheen firmoissa.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan apulaisvaltiovarainministeri Mcebisi Jonas kertoi, että Guptan perhe tarjosi hänelle rahaa kamppailuun valtiovarainministeri paikasta sillä ehdolla että hän tottelisi perheen käskyjä.

Lue myös:

Etelä-Afrikan presidentti erovaatimuksista: Olenko tehnyt jotain väärää?

Presidentti, jolla oli yhdeksän henkeä – Jacob Zuma joutunee vihdoinkin eroamaan virasta

Maahanmuuttajaperheen uskomaton nousu rikkauksiin ravistelee Nelson Mandelan perintöä Etelä-Afrikassa