Olympialaisten katselu tukki kaupungin sisäisen verkon – Tietohallinto: voi vaarantaa jopa potilasturvallisuuden

Yle Areenan katselua on päätetty rajoittaa Hämeenlinnan kaupungin verkossa.

PyeongChang 2018
Katsoja selaa Areenan sisältöä tabletilla
Jyri Kivimäki / Yle

Muutamat kaupungit ovat rajoittaneet olympialaisten katselua netin kautta.

Esimerkiksi Hämeenlinnassa annettiin tiistaina tiukat ja selvät ohjeet rajoittaa video- ja äänilähetyksiä Ylen verkkosivujen kautta. Tänään keskiviikkona toimia tiukennettiin ja Yle Areenan katselua päätettiin rajoittaa Hämeenlinnan kaupungin verkossa.

Käyttörajoitus on voimassa toistaiseksi.

Kuvakaappaus Hämeenlinnan kaupungin viestistä kaupungin työntekijöille.
Kuvakaappaus Hämeenlinnan kaupungin viestistä kaupungin työntekijöille.Yle

Hämeenlinnan kaupungin tietohallinnon työntekijöille lähettämän viestin mukaan tietoliikennemäärät kasvoivat räjähdysmäisesti tiistaina 13. päivä, kun kaupungin työntekijät seurasivat olympialaisten nettilähetyksiä muun muassa Yle Areenan kautta.

Viestin mukaan verkon liiallinen käyttö saattaa haitata muun organisaation työntekoa ja pahimmillaan vaarantaa jopa sairaaloiden potilasturvallisuutta.

Kaupungin tietohallinnon virkailijoita ei tavoitettu kommentoimaan päätöstä. Sen sijaan kaupungin viestintä vahvistaa tiedot.

Myös Tampereella on kehotettu rajoittamaan Yle Areenan katselua työaikana työkoneilta. Suurimmista kaupungeista esimerkiksi Helsingissä, Vantaalla ja Turussa vastaavia rajoituksia tai suosituksia ei ole annettu, ainakaan vielä.

"Tämä on vain varotoimi"

Tampereen kaupungin tietoturvapäällikkö Juha Koivisto perustelee rajoituksia aiemmista kilpailutapahtumista saaduilla kokemuksilla ja muun muassa potilastietojärjestelmien toiminnan takaamisella. Samalla hän muistuttaa, että kyse on varotoimesta.

– Meillä aiemmat isot urheilukisat, esimerkiksi jääkiekon MM-kisat ja olympiakisat, ovat aiheuttaneet takavuosina haasteita. Liikennemäärät ovat tukkineet tiettyjen kiinteistöjen yhteyksiä niin, että operatiivinen toiminta, esimerkiksi potilastietojärjestelmä on häiriytynyt. Tällä toimenpiteellä varmistetaan se, että meillä ei tule minkäänlaisia häiriöitä potilastietojärjestelmiin, eikä muuhun operatiiviseen toimintaan, Koivisto perustelee rajoituksia.

Koiviston mukaan rajoitukset koskevat kaupungin koko verkkoa, ei vain muutamien kiinteistöjen yhteyksiä. Sadan megabitin nettiyhteys saattaa mennä tukkoon jo muutaman hyvälaatuista videolähetystä katsovan myötä.

– Jos siellä riittävän moni katselee omalta tietokoneeltaan yhtä aikaa lähetystä netin kautta, niin silloin liikennemäärä saattaa saada järeänkin putken täyteen ja sitten siellä tulee häiriöitä muissakin järjestelmissä.

– Siellä saattaa olla saman yhteyden takana hallintotoimintaa, koulutoimintaa ja opiskelijoita. Emme halua, että toiminnot häiriytyvät tämän katselun kautta.

Käytännössä Tampereella on tehty rajoituksia tietoliikenneverkon käyttöön niin, että tarvittaessa liikenteen määrää voidaan rajoittaa. Pieni määrä liikennettä sallitaan, mutta ei suuria määriä.

Tietoturvapäällikkö Koivisto huomauttaa myös, ettei katselua netin kautta ole kielletty tai estetty, vaan jos sitä on paljon, niin sitä rajoitetaan.

Hän kertoo, että rajoitukset ovat voimassa vain näiden kilpailujen ajan. Sen jälkeen ne poistuvat. Tulevaisuudessa rajoituksia tarkastellaan aina tilanteen mukaan.

Lue lisää:

Tässä on Pyeongchangin olympiakisojen koko ohjelma