Miten otat hyödyn irti lyhyestä lomasta? Katso 10 vinkkiä, miten voit rentoutua viikon talvilomallakin

Kun talvilomaa on viikko tai ehkä vain muutama päivä, työhön kannattaa tehdä selvä pesäero, päästää irti hetkeksi.

talviloma
Nainen sohvalla kahvikuppi kädessä.
Andrea Obzerova / AOP

Talviloma on lyhyt irtiotto työstä. Toiset vaihtavat heti maisemaa, ja osa puuhailee kotosalla jotain arjesta poikkeavaa. Akkuja lataavaan lomaan kuuluu sekä lepoa että liikuntaa.

Vinkkejä rentoon lomaan antoivat vanhempi tutkija Sampsa Puttonen Työterveyslaitokselta ja vastaava työpsykologi Maaret Punto Mehiläisen työelämäpalveluista.

1. Älä ajattele työtä lomalla

Päätä, ettet edes ajattele työasioita. Tämä onnistuu esimerkiksi niin, ettet katso työsähköposteja loman aikana tai vastaa työpuheluihin. Anna viestien mennä vastaajaan ja laita sähköpostiin asetus, että lomailet. Tämä on tietysti helpompaa, jos työpaikalla on asiasta selvät pelisäännöt.

2. Vaihda maisemaa

Nopeimmin työkuvioista pääsee lähtemällä heti reissuun. Sillä suuntautuuko matka ulkomaille vai kotimaahan, lähelle vai kauas, ei ole väliä. Pelkkä fyysinen etäisyys arkikuvioihin antaa luvan hellittää hetkeksi.

3. Tee jotain arjesta poikkeavaa kotona

Töistä irtautuminen onnistuu myös kotimaisemissa. Jos vietät lomaasi koululaisten talvilomaviikolla, niin kannattaa selvittää oman paikkakunnan riennot. Tekemistä, ilmaistakin, löytyy varmasti jokaiselle. Kannattaa hankkia uusia kokemuksia tai aloittaa uusi harrastus.

4. Luonnossa liikkuminen lataa akkuja

Luonnossa liikkuminen on monien tutkimustenkin mukaan nopea keino rentoutua ja palautua työstressistä.

Hiihtoloma
Ismo Pekkarinen / Lehtikuva

5. Suunnittele loma etukäteen

Lyhyen loman ennakkoon suunnittelu on tärkeää, etteivät lomapäivät vain valu sormien läpi. Suunnittelu panee myös miettimään, mitä todella haluaisi tehdä lomallaan.

6. Älä aikatauluta lomaasi liikaa

Vaikka loma on lyhyt, niin vältä täyttämästä sitä liialla tekemisellä. Kaikkea ei lyhyellä lomalla kerta kaikkiaan ehdi tehdä. Keskity sellaiseen mistä sinä ja perheesi eniten nautitte. Yritä löytää sopivasti vuorotellen aikaa sekä aktiviteeteille että rentoutumiselle.

7. Muista myös levätä

Hyvä tapa aloittaa loma on ensin nukkua pois kertyneet univelat, etenkin jos tarvitsee palautumista. Lepo auttaa laukaisemaan stressiä. Aina ei tarvitse lähteä jonnekin, myös kotona voi rauhoittua ja levätä.

8. Älä muuta unirytmiä liikaa

Lyhyellä lomalla unirytmiä ei kannata muuttaa täysin. Jos herää samoihin aikoihin kuin muutenkin, niin paluu arkeen on helpompaa. Lomapäiviin ei myöskään kannata tunkea niin paljon tekemistä, että yöunet jäävät liian lyhyiksi. Väsyneenä ei ole mukava palata lomalta töihin.

Henkilö lepää sängyssä peiton alla.
Henrietta Hassinen / Yle

9. Käytä alkoholia maltillisesti

Alkoholi voi rentouttaa hetkeksi, mutta se ei ole hyvä keino palautua lomallakaan. Alkoholin liiallinen käyttö haittaa sekä kehoa että mieltä. Lepo ja liikunta ovat parempia keinoja palautua työstressistä.

10. Älä lataa liikaa odotuksia lomaan

Lomaan ei kannata ladata liikaa odotuksia, vaan on parempi suhtautua siihen avoimin mielin ja joustavasti. Liialliset odotukset tuottavat helposti pettymyksiä ja riitoja, jos kaikki ei menekään suunnitelmien mukaan. Näitä tilanteita varten on hyvä olla varasuunnitelmia.