Eduskunnan kevätkausi käyntiin: Sipilä hehkutti itsevarmana onnistumisia – oppositio ryöpytti hallitusta lähes kaikesta mahdollisesta

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) käynnisti eduskunnan vilkkaan kevään kertomalla hallituksen suunnitelmista.

Suomen politiikka
Pääministeri Juha Sipilä eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 14. helmikuuta
Pääministeri Juha Sipilä eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 14. helmikuuta.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilän mukaan hallitus aikoo kevään aikana antaa eduskunnalle runsaat sata lakiesitystä ja viisi valtioneuvoston selontekoa.

Merkittävimpiä lakialoitteita ovat Sipilän mukaan eduskunnan käsittelyssä jo oleva tiedustelulain uudistus ja maakunta- ja soteuudistuksen vielä lukkoon lyömättä olevat osat. Sote on laeista tärkein ja hallituksessa pitkään hiertänyt valinnanvapauslaki on tarkoitus antaa eduskunnalle maaliskuun alussa.

Sipilä luetteli valtiopäivien avauskeskustelussa pitämässään puheenvuorossa myös varhaiskasvatuslain, uuden lukiolain ja työaikalain, jotka kaikki on tarkoitus viedä läpi kevään aikana.

Sipilä loi puheensa aluksi katsauksen kuluneeseen hallituskauteen ja totesi, että kymmenen miljardin kestävyysvajetta takamatkalta paikkaamaan lähtenyt hallitus on joko saavuttanut hallitusohjelmassa asetetut viisi suurinta talouspoliittista tavoitetta tai ne ollaan saavuttamassa jäljellä olevan hallituskauden aikana.

Rinne: Luottamuksen lisääminen edellyttää politiikan muuttamista

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne nosti puheenvuorossaan esiin tuoreen selvityksen, jonka mukaan pienituloisten ihmisten taloudellinen asema on heikentynyt kulumassa olevan hallituskauden aikana.

– Se on todella karua luettavaa. Tämä ei herätä luottamusta, sanoi luottamuksen osuutta menestyksellisiin uudistuksiin korostanut Rinne.

Rinne peräänkuulutti hallitukselta muun muassa maksutonta kaikille kuuluvaa varhaiskasvatusta, ammattikoulutusta ja lukioita, joilla estettäisiin nuorten putoaminen koulutuksen tai työelämän ulkopuolelle. Rinne myös pahoitteli perhevapaauudistuksen kaatumista, joka hänen mukaansa olisi ollut järkevä tehdä nyt talouskasvun oloissa.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto säesti Rinnettä vaatimalla koulutuksen tasa-arvoisuutta ja paheksumalla hallituksen toteuttamia koulutusleikkauksia. Myös perhevapaauudistuksen kaatuminen sai Aallolta voimakkaat moitteet.

– On valitettavaa, että hallitus on juuri epäonnistunut yhdessä tärkeimmistä uudistuksista. Keskustan ja kokoomuksen ilmiriita kaatoi perhevapaauudistuksen, joka olisi tarvittu, jotta äitien asema työelämässä paranisi ja isien asema kotona vahvistuisi. Ja jotta lapsen etu toteutuisi, sanoi Aalto.

Perussuomalaiset vaativat tiukempaa maahanmuutto- ja EU-politiikkaa

Perussuomalaiset vaativat hallitukselta nykyistä tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa.

– Suomi on vaivihkaa muuttunut yhdeksi Euroopan liberaaleimmista maista, kun on kyse turvapaikanhakijoista, perheenyhdistämisistä, oleskelulupien pituudesta, kansalaisuuden myöntämisen ehdoista, rajavalvonnasta ja laittomasti maassa oleskeleville myönnettävistä palveluista, totesi perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron käyttänyt Sami Savio.

Savio arvosteli hallitusta myös EU-politiikasta, joka hänen mukaansa ei torju riittävän voimakkaasti EU:n liittovaltiokehitystä.

– Sipilän hallitus torjuu liittovaltiokehityksen puheissaan, mutta ei teoissaan. Perussuomalaiset eivät hyväksy yhteisvastuuta veloista eivätkä EU-liittovaltiota. Edellytämme hallitukselta tiedonantoa EU- ja eurolinjauksista sekä Suomen jäsenmaksukehityksestä.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson tarttui myös EU-politiikkaan ja kummasteli mahdollisuutta, että Suomi ei haluaisi EU-parlamentissa lisäpaikkaa, kun Britannia lähtee EU:sta. Henriksson ihmetteli myös perhevapaauudistuksen kaatumista.

– Onko se todella niin, että hallituksella on varaa kaataa perhevapaauudistus, jota moni nuori perhe odottaa, ja samalla maakuntauudistuksen toteuttamiseen laitetaan kaikki arvovalta peliin? Nyt priorisoidaan väärin.

Vasemmistoliitto epäilee sote-uudistusta

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen epäili hallituksen valmistelemaa sote-uudistusta edulliseksi vain terveysjäteille, joille se toimisi rahastusautomaattina.

– Suomalaisten sosiaali- ja terveyspalvelut olisivat jo kunnossa, mikäli hallitus ei olisi tehnyt yksityistämisvimmassaan poliittisia lehmänkauppoja, sanoi Sarkkinen.

Sarkkinen paheksui myös erityisesti kokoomuksen piiristä tehtyjä loikkia kansanedustajan tehtävistä ylikansallisten terveysyritysten palvelukseen.

Kristillisdemokraateilta tukea tiedustelulaeille

Opposition puheenvuorot eivät menneet pelkästään hallituksen politiikan arvosteluksi. Kristillisdemokraatit toivat esiin selkeästi tukensa tiedustelulakiuudistuksen nopean läpiviemisen edellyttämälle nopeutetulle perustuslakikäsittelylle.

– Turvallisuusviranomaiset tarvitsevat työkalut terrorismin torjuntaan. Selkeällä ja kattavalla lainsäädännöllä tulee määritellä viranomaisten oikeudet ja velvollisuudet, jotta myös ihmisten yksityisyyden suoja turvataan, sanoi kansanedustaja Sari Tanus kristillisdemokraattien ryhmäpuheenvuorossa.