Et ole luuseri, vaikka samassa duunipaikassa olisi vierähtänyt vuosikymmen

Nuoremmat vaihtavat työpaikkaa kuin paitaa. Pitkään itsekin suunnittelit työpaikan vaihtamista, mutta jämähditkin samaan. Muutamasta vuodesta tulikin äkkiä 20 vuotta. Onko työpaikan konkareilla mitään virkaa?

työelämä
Työntekijä hieroo otsaansa työpöydän ääressä.
Tiina Jutila / Yle

Pari vuotta saman työantajan palveluksessa ja on aika vaihtaa maisemaa. CV on pitkä ja urakehitys nopea. Kuulostaa hohdokkaalta.

Olenko totaaliluuseri, kun en itse tajunnut ajoissa lähteä?

Et välttämättä, sanovat asiantuntijat. Syitä jäädä ja lähteä on monia.

Työpaikan vaihdokset eivät kerro vain menestyksestä

Ennen työpaikkaa ei pikku syistä vaihdettu. Nykyään nopea urakierto herättää ihailua.

– Pitkät työurat olivat tyypillisiä vielä ennen 2000-lukua. Nyt ne ovat vähentyneet. Jos yritys ja työnkuvat muuttuvat nopeaan tahtiin, myös henkilökunnan vaihtuvuus on suuri, sanoo tutkimusprofessori Jukka Vuori.

Tiuhaan vaihtuvien työnantajien lista ei kuitenkaan aina kerro vain huippumenestyjästä.

– Joskus se voi olla merkki siitä, että esimerkiksi henkilön vuorovaikutustaidoissa on kehittämisen varaa. Hän ajautuu konflikteihin työpaikalla ja vaihtaa siksi usein työpaikkaa, työ- ja organisaatiopsykologi Anita Rintala-Rasmus toteaa.

Joillakin aloilla on vähän vaihtoehtoisia työnantajia ja työpaikkavaihdokset ovat harvinaisia. Julkishallinnon puolella tehdään useammin pitkä ura samalla työnantajalla kuin yksityisellä.

Anita Rintala-Rasmus muistuttaa, että työura samalla työnantajalla voi olla rikas ja eteenpäin kulkeva. Työntekijä ei silloin tunne tarvetta lähteä minnekään.

On hyvä huolehtia oman osaamisen kehittämisestä sekä uudistumisesta.

Anita Rintala-Rasmus

– Yksiselitteisesti ei voi sanoa, onko hyvä vaihtaa usein vai pysyä pitkään samassa työpaikassa. Paremminkin on hyvä huolehtia oman osaamisen kehittämisestä ja uudistumisesta. Se ei aina välttämättä tarkoita uutta työpaikkaa.

Jos taas toistaa vuodesta toiseen samaa, saman työnantajan palveluksessa, eikä viihdy työssään, voi olla aika tähytä kohti uutta.

Sairaanhoitajia sairaalan käytävällä.
Emmi Korhonen / Lehtikuva

Ikärasismi uuden työn esteenä

Iän ja työvuosien karttuessa, uuden työpaikan hakeminen voi olla korkean kynnyksen takana. Uuteen ei enää uskalla hypätä. Päätöksen tekemistä hidastaa pelko, ettei tule valituksi tai hakijaa pidetään tehtävään jo liian vanhana.

Tutkimusprofessori Jukka Vuoren mukaan rekrytoinneissa suositaan monesti nuorempia.

Työnantajat eivät pane ikääntyneitä ykkössijalle.

Jukka Vuori

– Työnantajat eivät pane ikääntyneitä ykkössijalle. Työllistyminen alkaa heiketä noin 45 ikävuoden jälkeen. Yli 55-vuotiailla uuden työn löytäminen on jo vaikeaa. Vähän helpompaa se on korkeasti koulutetuilla.

Työ- ja organisaatiopsykologi Anita Rintala-Rasmus myöntää, että työmarkkinoilla on ikärasismia ja jokaisen rekrytoivan esimiehen olisi hyvä katsoa peiliin.

– Jokainen haluaa tehtävään motivoituneen ja siinä parhaiten pärjäävän työntekijän. Rekrytoijalla saattaa kuitenkin olla ennakkoluuloja iäkkäämmän hakijan ammattitaitoa tai uudistumiskykyä kohtaan.

– On hyvä tarkastella yksilöä niin, ettei tee turhan pitkälle meneviä päätelmiä pelkästään iästä tai siitä, että hän on ollut saman työnantajan palveluksessa pitkään tai lyhyen aikaa, Rintala-Rasmus sanoo.

Nainen ja mies keskustelevat toimistossa. Kuva ikkunan takaa.
Marja Airio / Lehtikuva

Konkarityöntekijä tuo vakautta

Työ- ja organisaatiopsykologi painottaa, että pitkään saman työnantajan palveluksessa olleet voivat olla yritykselle monella tapaa arvokkaita. Heitä voisi kutsua vaikkapa konkareiksi.

– Heillä on valtavasti tietoa, joka ei ole missään järjestelmissä, kirjoissa ja kansissa ja dokumenteissa. Heillä on "harmaata tietoa", joka siirtyy suullisena perimätietona nuoremmille.

Konkareiden tietämystä tulisi hyödyntää, kun työpaikalla myllerretään organisaatiota uusiksi tai kehitetään työprosesseja.

– Kun katsotaan eteenpäin, on hyvä muistaa, mistä tullaan. Heillä on tieto siitä, mitkä ratkaisut ovat olleet toimivia ja mitkä eivät.

Tutkimusprofessori Jukka Vuoren mielestä kokeneet työntekijät ovat luotettavia ja tuovat työyhteisöön vakautta.

– Kun työyhteisössä tulee yllättäviä tilanteita, he eivät helposti kriisiydy. Nuoret ovat nopeita, mutta kokeneemmalla voi olla paremmat strategiat selvittää tilanne, Vuori sanoo.

Kokous.
Anna Bizon / AOP

Eri-ikäisten työntekijöiden cocktail

Ideaalityöpaikassa on töissä eri-ikäisiä työntekijöitä. Molemmat asiantuntijat kannustavat osaamisen yhdistämiseen.

Rintala-Rasmuksesta siitä on hyvä esimerkki työpaikoilla lisääntynyt työparityöskentely.

– Kun kokenut ja juniori työskentelevät keskenään, ne ovat oivallisia win-win-tilanteita. Vastavalmistunut työntekijä voi tarjota tutkintoonsa, ja toinen omaan pitkään kokemukseensa perustuvaa osaamista.

– Pitkään samassa työpaikassa työskennelleet voivat toimia mentoreina nuoremmille ja tukea nuoria työntekijöitä heidän tiellään, Jukka Vuori lisää.

Työpaikassa viihdytään, jos henkilöiden väliset vuorovaikutussuhteet ovat kunnossa ja yhteistyö pelaa.

– Jos esimies koetaan reiluksi ja kannustavaksi, ihmiset viihtyvät työssään. Jos työpaikalla voi kokea onnistumisen elämyksiä ja edetä uralla, ne lisäävät sitoutumista omaan työhön, Anita Rintala-Rasmus sanoo.

Rintala-Rasmus on työ- ja organisaatiopsykologi, Senior Advisor Psyconissa. Yrityksen toimialaan kuuluvat psykologiset henkilöarvioinnit, johtamisen kehittäminen ja rekrytointipalvelut. Tutkimusprofessori Jukka Vuori työskentelee Työterveyslaitoksessa.