Luosto Classic -tapahtuman järjestäjä meni konkurssiin

Luosto Classic ry. on asetettu konkurssiin Lapin käräjäoikeudessa.

musiikki
Luosto Classicin konsertti vuonna 2007
Rummut soivat Luostolla vuonna 2007Luosto Classic

SodankyläLuosto Classic ry on hakeutunut konkurssiin. Yhdistys jätti 7. helmikuuta konkurssihakemuksen Lapin käräjäoikeuteen. Luosto Classic ry:n hallitus katsoi yksimielisesti, että yhdistyksellä ei ole edellytyksiä jatkaa toimintaansa.

Maksamattomien laskujen määrä oli konkurssiin hakeutumispäivänä 58 441 euroa, ja yhdistyksen tilillä oli rahaa 652 euroa. Yhdistys ei ole saamassa lähiaikoina toimintavaroja, joilla kykenisi selviämään maksamattomista laskuista.

Lapin käräjäoikeus asetti yhdistyksen konkurssiin 8. helmikuuta. Pesänhoitajaksi määrättiin asianajaja Esa Luomajoki.

Luosto Classic ry:n suurimmat velkojat ovat viime elokuun esiintyjät Elorytmi Oy (23 800€), Oulun kaupunginorkesteri (7 135 €) ja Ylioppilaskunnan Laulajat (7 135 €). Tämän lisäksi velkojia ovat Pyhätunturin Ravintolat Oy (4 718 €) ja Hotelli Luostotunturi Oy (3 019 €) sekä noin 20 muuta velkojaa.

Tukien evääminen tuli hallitukselle yllätyksenä

Luosto Classic -yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Jari Haavisto sanoo, että tapahtuma ei saanut vuonna 2017 Suomen Kulttuurirahaston tukea, koska oli saanut tuen kahtena aikaisempana vuonna ja vuonna 2017 oli pakollinen välivuosi. Haaviston mukaan yhdistyksessä ei tiedetty tätä sääntöä, ja se aiheutti ylimääräisen ison aukon talouteen. Ilman Sodankylän kunnan ylimääräistä tukea vuoden 2017 tapahtumaa ei olisi pystytty järjestämään.

Saadakseen vuoden 2018 tuen Sodankylän kunnalta, olisi yhdistyksen pitänyt maksaa suurin osa veloistaan. Kun Sodankylän kunnan tuki tapahtumalle oli epävarma, eivät muutkaan sponsorit olleet valmiit sitoutumaan tapahtumaan.

Lopulta Suomen Kulttuurirahaston päärahasto päätti, että se ei myönnä Luosto Classicille tukea vuonna 2018. Yhdistys oli valmis konkurssiin.

"Sääli uskomatonta tapahtumaa kohtaan"

Puheenjohtaja Jari Haavisto sanoo olevansa surullinen tapahtuneesta.

– Luosto Classic on uskomattoman hieno tapahtuma, jonka olisi suonut jatkuvan Luostolla. Klassinen musiikki, Lapin luonto ja rauha, huippumuusikot, hyvä ja välitön tunnelma niin yleisön kuin soittajienkin välillä, voisiko enempää toivoa, kysyy Haavisto yhdistyksen tiedotteessa.

Ensimmäinen Luosto Classic järjestettiin vuonna 2003, jolloin Radion Sinfoniaorkesteri ja Lapin kamariorkesteri esittivät kapellimestari John Storgårdsin johdolla Kalevi Ahon säveltämän Luostosinfonian. Ensimmäinen konserttitapahtuma sai vuoden 2003 Valopilkku-palkinnon.