Mitä Ugandassa kuolleen suomalaismiehen tapauksesta tiedetään nyt?

Matkalla mukana ollut entinen viestintäministeri Suvi Lindén kommentoi asiaa Facebookissa.

Uganda
Katukuvaa Kampalasta.
Katukuvaa Kampalasta.AOP

Keskiviikko ei tuonut vastauksia moneen Ugandassa kuolleen suomalaisen liikemiehen tapausta koskevaan kysymykseen. Niin miehen kuolinsyy, hotellihuoneessa käyneen naisen osuus tapahtumiin kuin miehen mahdolliset muut bisnekset alueella ovat vielä epäselviä.

Epäselvissä oloissa Ugandassa kuollut suomalainen mies löydettiin hotellihuoneesta tiistaina. Hän oli saapunut maahan väärennetyn kutsukirjeen turvin edeltävänä päivänä Dohasta Qatarista.

Kutsukirjeen väärentäjästä ei ole tietoa, mutta Ugandan turvallisuusviranomaiset uskovat miehen joutuneen huijauksen kohteeksi.

Miehen matka liittyi osittain Patriaan. Miehen kanssa matkusti myös entinen ministeri Suvi Lindén.

Lindén on kommentoinut tapausta Facebook-päivityksessä. Hänen mukaansa hän ei ollut Ugandassa Patrian asialla, vaan tietoyhteiskunnan edistämistä koskevissa asioissa.

Miten Patria liittyy tapaukseen?

Puolustusteknologiaa valmistava Patria on aiemmin kertonut, että suomalainen mies oli saanut luvan markkinoida Patrian tuotteita Ugandassa ja Mosambikissa, mutta varsinaista sopimusta konsulttipalveluista ei oltu tehty.

Omistajaohjauksesta vastaava elinkeinoministeri Mika Lintilä pyysi ja sai keskiviikkona Patrialta selvityksen yhtiön yhteyksistä suomalaiseen liikemieheen. Lintilä on kuitenkin pyytänyt Patrialta vielä tarkempaa selvitystä.

Mitä Ugandan poliisi on saanut selville?

Ugandan turvallisuusministeri Henry Tumukunde kertoi Ylelle keskiviikkona, että kaikki miehen kuolemaa koskevat tutkimukset ovat kesken. Esimerkiksi toksikologinen tutkimus on vielä vaiheessa, eikä kuolinsyytä siis voida vahvistaa.

Suomen keskusrikospoliisi ei toistaiseksi osallistu tapauksen tutkintaan.

Mikä on ugandalaisen naisen rooli?

Suomalaista miestä lentokentällä vastassa ollut ugandalainen nainen on tällä hetkellä ilmoittautumisvelvollinen poliisille, mutta hän ei ole pidätettynä.

Paikallisten lehtien mukaan nainen oli vieraillut miehen hotellihuoneessa.

Naisen osuus tapahtumiin on yhä epäselvä.

Liittyvätkö ugandalainen toimittaja ja ruotsalainen mies tapaukseen?

Suomalaisen kuolemasta kirjoittanut toimittaja Charles Etukuri siepattiin toimittajan työnantajan mukaan Kampalassa tiistaina. Turvallisuusministerin mukaan asialla ei ole yhteyttä suomalaisen miehen kuolemaan.

Vielä ei tiedetä, liittyykö päivää aiemmin kuolleen ruotsalaisen miehen kuolema suomalaisen miehen tapaukseen.

_Lue lisää aiheesta: _

Suvi Lindén kommentoi Uganda-tapausta: tutkinta kuuluu viranomaisille

Lintilä haluaa Patrialta vielä tarkempia tietoja Uganda-tapauksesta

Ministeri Lintilä pyytänyt Patrialta selvityksen Ugandassa kuolleen suomalaismiehen tapauksesta

Patrian hallituksen puheenjohtaja: johto nauttii luottamusta, mutta sisäisiä ohjeita käytävä läpi – ministerin vaatima selvitys valmistuu huomenna

Suomalaisen liikemiehen kuolemasta Ugandassa kirjoittanut toimittaja siepattiin – Turvallisuusministeri kiistää