Koulupoikien löytämä Vanajaveden miekka palasi kotiin Hämeen linnaan: "Se kuuluu tänne"

Kuusisataa vuotta vanhan miekan löytyminen teki löytäjistään hetkeksi julkkiksia kolmekymmentä vuotta sitten.

historia
Kaksi miestä asettelee miekkaa vitriiniin
Museomestarit Jari Valo (seisomassa) ja Reijo Pasanen asensivat miekan Ritarisalin näyttelyvitriiniin rengaspanssarin seuraksi.Nina Keski-Korpela / Yle

Hämeenlinna11-vuotiaat Sami Riippi, Lasse Hyvönen ja 9-vuotias Jukka Hartikainen löysivät historian jättipotin keväisellä seikkailuretkellään Hämeen linnan kupeessa Vanajaveden rannalla. Nyt 41-vuotias yrittäjä Sami Riippi Hämeenlinnasta muistelee löytöhetkeä keväällä 1988.

– Joku meistä huomasi, että jokin ristin näköinen törrötti rannassa. Siitä näkyi kahvaosa ja vähän terää.

– Lasse ehkä sillä ensimmäisenä hakkasi niitä kantoja siinä niemen kärjessä, onneksi ei miekka katkennut! Me juostiin sitten miekan kanssa kaupungin läpi Lassen kotiin, ihmiset katsoivat päät pyörällä.

Lassen isä soitti seuraavana aamuna löydöstä Museovirastoon.

Kaksi poikaa ja miekka
Sami Riippi ja Lasse Hyvönen löysivät keväällä 1988 Vanajavedestä 1400-luvulta peräisin olevan miekan. Kolmas löytäjä Jukka Hartikainen puuttuu kuvasta.Hämeen Sanomat / Terho Aalto

Poikien löytö ylitti uutiskynnyksen lehdissä, radiossa ja televisiossa.

– Aika jännän tuntuistahan se julkisuus silloin oli. Jännitti hirveästi, mutta toisaalta oli hienoa, kun kaikki tulivat kyselemään.

Vanajaveden miekka alkuunpanijana tutkimuksille

Vanajaveden miekkalöytö johti uusiin löytöihin, kertoo Kansallismuseon intendentti Eero Ehanti.

– Kun miekka 80-luvun lopussa löytyi, se sysäsi Varikonniemen alueen tutkimukset käyntiin. Sieltä löytyi rautakautista asumusta enemmänkin eli se oli tällainen liikkeellepaneva voima tässä. Lisäksi se oli itsessäänkin tietysti erittäin hieno löytö, hyvin harvinainen.

Miekka on 132-senttinen kahden käden lyömämiekka 1400-luvulta. Se konservoitiin jo löytymisensä jälkeen ja oli pitkään esillä linnassa. Miekka sai väistää ison haarniskanäyttelyn alta ja reilun vuoden se vietti Kansallismuseossa. Nyt ase saa jäädä kotiin.

– Miekka saa jäädä tänne. Se kuuluu tänne, koska se on täältä löytynyt ja mielestäni ehdottomasti Hämeen linna on oikea paikka sille, Eero Ehanti kertoo.

Näyttelyssä miekan seurana on rautainen rengaspanssari Linnamäeltä Kivennavan pitäjästä. Muissa vitriineissä tilaa hallitsevat kaksi komeaa suomalaissyntyisten miesten haarniskaa: Henrik Klaunpoika Flemingin messinkihaarniska ja Carl Bäckin musta rautahaarniska.

"Ei semmoista joka päivä löydy"

Löytö lämmittää Sami Riipin mieltä tänäkin päivänä.

– Ei semmoista joka päivä löydy, aika ehjää ja kokonaista miekkaa. Onhan se hieno löytö ja sitä arvostaa nyt ihan eri lailla kuin silloin.

Hän aikoo mennä katsomaan miekkaa uudestaan, kun se on nyt taas nähtävillä.

– Olen lasten kanssakin käynyt aiemmin miekkaa katsomassa, että iskä on tällaisen löytänyt. He ovat kovasti koettaneet etsiä miekkoja, kun ovat käyneet Linnan rannoilla ja puistossa leikkimässä, Riippi myhäilee.