Herätys: Floridan kouluampumisessa kuoli 17, asenne ratkaisee työnhaussa, Leijonat aloitti olympiaurakkansa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Ihmisiä ohjataan pois koulun alueelta Floridassa.
Opiskelijoita ohjattiin pois yläkoulun alueelta Floridassa keskiviikkona.Joe Raedle / AFP

Floridassa kouluammuskelu – 17 kuollut

Yhdysvaltain Floridan osavaltiossa tapahtui eilen iltapäivällä ammuskelu Parklandin yläkoulussa. Koulun 19-vuotias entinen oppilas pääsi sisään kouluun ja ampui summittaisesti rynnäkkökiväärillä koulun käytävillä. Kuolonuhreja on 17, ja 15 muuta sai vammoja. Poliisi on saanut epäillyn ampujan kiinni. Kyseessä on jo 18. kouluammuskelu Yhdysvalloissa tänä vuonna.

Ratkaisevatko asenne ja työmoraali työnhaussa menestymisen?

Yle Uutiset selvitti, miten suomalaiset suhtautuvat työttömyyteen. Taloustutkimuksen tekemä kysely paljastaa, että asenteet työttömyyttä kohtaan ovat hieman koventuneet.

Kyselyn mukaan valtaosa suomalaisista katsoo, että työttömyyden syy on yksilön sijaan yhteiskunta. Työnsaannissa ratkaisevat vastaajien mukaan silti asenne ja työmoraali.

Nuori etsii työpaikkaa työ- ja elinkeinotoimiston työnhakupalvelujen sivuilla.
Jarno Mela / Lehtikuva

Entä jos tietäisit, mitä taloyhtiössäsi tehdään 20 vuoden päästä?

Taloyhtiöiden tulisi kirjata omat pitkän ajan tavoitteensa julkisesti esille, ehdottaa isännöintiliitto. Strategia määrittelisi, painottaako taloyhtiö enemmän esimerkiksi lapsiperheiden asioita tai ikäihmisten etuja.

Paperin pohjalta ikäihmisten talon budjetissa raha varattaisiin esimerkiksi sille, että hissi toimii joka päivä. Tavoitteet määrittelevät osakkaat ja asukkaat itse kyselyn kautta.

Julkisivuremontti.
Tommi Pylkkö / Yle

Sanomalehdet ovat löytäneet "uuden" keinon saada tilaukset kasvuun: laadukkaan journalismin

Tällaisia uutisia ei ole kuultu sitten 90-luvun lamavuosien: sanomalehtien tilausmäärät ovat lähteneet nousuun. Syynä on verkkotilausten kasvu. Tämä on saavutettu avaamalla osa pidemmistä, laadukkaimmista artikkeleista luettaviksi vain tilaajille. Samalla lukijoiksi on onnistuttu houkuttelemaan mainostajien tavoittelemaa nuorempaa väkeä.

Ipad ja sanomalehtiä
Derrick Frilund / Yle

Leijonat kaukalossa, Mäkäräinen tavoittelee unelmaansa

Leijonien olympiaurakka alkoi aamulla pikamaalilla. Ottelua oli ehditty pelata vain reilu minuutti, kun Sami Lepistö teki joukkueen ensimmäisen maalin. Yle Urheilu seuraa ottelua hetki hetkeltä. Jääkiekon lisäksi aamun tunteina voi jännittää muun muassa Anton Lindforsin lumilautailun cross-karsintaa. Myöhemmin aamulla ladulle säntää naiskolmikkomme vapaan 10 kilometrin kilpailuun, naisleijonat iskevät venäläisurheilijoiden kimppuun ja Kaisa Mäkäräinen pääsee tavoittelemaan unelmaansa.

Julius Junttila ja Patrick Hager jääkiekko-ottelussa Pyeongchang.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Loppuviikoksi luvassa kylmenevää

Lähipäivien sää on laajasti pilvinen, mutta poutainen. Lisäksi lämpötila laskee jonkin verran kylmemmäksi viime päivien lukemista ja koko maassa on huomenna perjantaina pakkasta. Myös viikonlopuksi on luvassa poutaista pakkassäätä.

Sääkartta.
Yle

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.