1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroopan unioni

Puolustusministeri Niinistö: Älkää odottako liikoja EU-puolustukselta

Unionista on turha odottaa turvatakuita saati puolustusliittoa, puolustusministeri korosti Nato-illallisen yhteydessä.

Euroopan unioni
Jussi Niinistö
Jussi NiinistöJarno Kuusinen / AOP

EU:n puolustusyhteistyö oli aiheena sotilasliitto Naton puolustusministerikokouksen illallisella eilen keskiviikkona. Mukaan oli kutsuttu myös kumppanimaiden Suomen ja Ruotsin ministerit.

Kokouksen alla Yhdysvaltain hallinto oli ilmaissut huolensa siitä, että unionin hankkeet voivat kilpailla samoista voimavaroista Naton kanssa, ja sulkea amerikkalaisia sotatarvikkeita ulos Euroopan markkinoilta.

– Emme halua, että tästä tulee protektionistinen väline EU:lle. Jos niin käy, se voisi rikkoa vahvan turvallisuusliittoumamme, sanoi Yhdysvaltain Nato-suurlähettiläs Kay Hutchison (siirryt toiseen palveluun) tiistaina.

Puolustusministeriössä Pentagonissa Nato-asioista vastaava Katie Wheelbarger sanoi puolestaan Financial Times -lehdelle (siirryt toiseen palveluun), että Yhdysvallat haluaa välttää tilanteen, jossa EU pyrkii hyödyntämään samoja joukkoja, jotka ovat Natonkin käytössä.

"Ei sotilasliittoa"

Keskiviikon illallisella EU-maat pyrkivätkin vakuuttamaan Yhdysvaltain puolustusministerin James Mattisin siitä, että unionin hankkeet eivät ole päällekkäisiä Naton kanssa.

– Luulen, että tämä työillallinen oli hyvä selventämään näitä kantoja. Tässä ei ole tarkoitus, että aletaan EU:sta muodostaa sotilasliittoa, puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) sanoi illallisen jälkeen Ylelle.

– Aika lailla yhteisymmärryksessä tästä asiasta keskusteltiin, hän sanoi.

Niinistö oli myöhästyä kokouksesta kun häntä kuljettanut Finnairin matkustajakone joutui palaamaan Viron yltä Helsinkiin viallisen laskusiivekkeen takia. Varakone löytyi kuitenkin pian, ja ministeri ehti ajoissa Naton päämajaan.

Niinistön mukaan vääriä käsityksiä unionin piirissä tehtävästä yhteistyöstä voi olla Yhdysvaltain lisäksi myös Suomessa.

– Kyse ei ole mistään puolustusliiton rakentamisesta tai kovien sotilaallisten suorituskykyjen rakentamisesta, vaan täydentävästä toiminnasta, Niinistö sanoi.

EU:ssa on hyväksytty 17 hankkeen lista, joita aletaan viedä eteenpäin osallistuvien jäsenmaiden kesken. Suomi on mukana kyberpuolustuksen hankkeessa, radioteknologian kehittämisessä ja sotilasjoukkojen liikuttelun helpottamiseen tähtäävässä projektissa.

Turvatakuita ei tarjolla

Lisäksi unionissa etenee suunnitelma, joka ohjaisi EU-rahaa puolustusalan tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Unionin budjettia ei ole aiemmin käytetty sotilaallisiin tarkoituksiin.

Suomen hallitus on ollut tyytyväinen siihen, että yhteistyön perustamisasiakirjassa on erikseen mainittu EU:n perussopimuksen pykälä 42.7, joka velvoittaa antamaan apua hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle jäsenmaalle. Jussi Niinistö haluaa kuitenkin alentaa odotuksia.

– Koko ajan pitää pitää suhteellisuudentaju, koska ei tässä sitä puolustuksen kovaa ydintä rakenneta. Ei tässä mistään turvatakuiden hakemisesta todellakaan ole kyse, Niinistö sanoi.

Niinistö jatkaa Brysselistä Saksaan, missä hän osallistuu Münchenin turvallisuuskonferenssiin. Kokouksessa on mukana myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Lue seuraavaksi