Pelastakaa lapset: Joka kuudes lapsi elää sodan oloissa

Avustusjärjestö on huolissaan sodan sääntöjen rikkomisesta. Humanitaarista apua on yhä vaikeampi saada perille sota-alueille.

konfliktit
Tyttö antaa sairaalassa lisähappea vauvalle Syyrian Doumassa.
Tyttö antoi sairaalassa lisähappea vauvalle Syyrian Doumassa tammikuussa.Hasan Mohamed / AFP

Sodat vaikuttavat maailman joka kuudennen lapsen elämään, kertoo Pelastakaa lapset -järjestön tuore raportti (siirryt toiseen palveluun). Asiasta uutisoi, mm. Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Ainakin 357 miljoonaa lasta elää konfliktialueella, järjestö kertoo. 20 vuodessa uhanalaisten lasten määrä on kasvanut 75 prosenttia, sillä vuonna 1995 konfliktialueilla arvioitiin elävän noin 200 miljoonaa lasta.

Lähes puolet uhanalaisista lapsista – 165 miljoonaa – elää sellaisilla sota-alueilla, joita luonnehditaan intensiivisiksi, eli sotiminen on aktiivista.

YK on listannut kuusi erityistä tekijää, jotka uhkaavat lapsia konfliktialueilla. Niitä ovat kuoleman ja haavoittumisen uhka, lapsisotilaiden värvääminen, seksuaalinen väkivalta, sieppaukset, hyökkäykset kouluihin ja sairaaloihin sekä humanitaarisen avun epääminen.

Vaikka tilastotiedot konfliktien uhreista ovat puutteelliset, järjestö uskoo, että konflikteissa kuolleiden ja haavoittuneiden lasten määrä on vuoden 2010 jälkeen noussut nelinkertaiseksi.

Tämä johtuu osin siitä, että yhä useammat konfliktit käydään asutuskeskuksissa, osin siitä, että konfliktien kesto on pidentynyt.

Pelastakaa lapset kiinnittää huomiota siihen, että piiritys- ja näännyttämistaktiikat ovat yleistyneet. Niitä käytetään erityisesti aseena siviileitä vastaan, jotta siviilien kanssa piiritettynä oleva aseellinen ryhmä tai koko yhteisö saataisiin antautumaan.

Hyökkäykset kouluihin ja sairaaloihin ovat muuttuneet sodankäynnin "uudeksi normaaliksi", järjestö sanoo.

Lähi-itä vaarallisin lapsille

Maailman vaarallisimmat maat lapsille ovat Syyria, Afganistan ja Somalia. Lähi-idässä kaksi lasta viidestä elää sodan keskellä, Afrikassa yksi viidestä.

Pelastakaa lapset -järjestö on erityisen huolissaan piittaamattomuudesta sodankäynnin kansainvälisistä säännöistä. Tätä esiintyy varsinkin Syyriassa, Etelä-Sudanissa, Jemenissä ja Afganistanissa. Esimerkiksi tapaukset, jossa estetään humanitaarisen avun perillemeno, ovat enemmän kuin kymmenkertaistuneet vuosikymmenen alusta lähtien.

Myönteisinä merkkeinä järjestö mainitsee, että summittaisesti tappavien aseiden, kuten kemiallisten aseiden, maamiinojen ja rypälepommien käyttö on vähentynyt.