Hälytysajossa ollut poliisiauto kolaroi vastaantulijan kanssa Espoossa – matkustaja loukkaantui vakavasti

Poliisiauto kolaroi risteyksessä pakettiauton ja henkilöauton kanssa, kertoo päivystävä palomestari.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Espoossa Kehä 2:lla sattui aamulla onnettomuus, jossa Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisiauto kolaroi risteyksessä pakettiauton ja henkilöauton kanssa. Onnettomuudessa oli osallisena viisi ihmistä ja heistä yksi loukkaantui vakavasti, kertoo päivystävä palomestari Clas Tallberg Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

Hänen mukaansa vakavasti loukkaantunut oli henkilöauton matkustaja. Loukkaantuneita oli yhteensä neljä.

Onnettomuus sattui aamulla puoli yhdeksän aikoihin. Tallberg sanoo, että poliisiauto oli ollut hälytysajossa ja törmännyt Karamalmin risteyksessä henkilöautoon. Sen jälkeen poliisiauto oli ajautunut pakettiauton keulaan, hän kertoo. Kyseessä oli "maija" eli pakettimallinen poliisiauto, palomestari jatkaa.

Myös Helsingin poliisilaitos kertoo onnettomuudesta tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

– Hälytysajossa ollut poliisiauto törmäsi henkilöauton keulaan, kun henkilöauto kääntyi poliisiauton eteen. Kaksi poliisimiestä sekä henkilöauton kuljettaja loukkaantuivat lievästi ja henkilöauton matkustaja vakavasti, sanoo komisario Juha Haapalainen tiedotteessa.

Tapausta tutkii juuri Helsingin poliisi.

– Poliisimiesten osalta tutkinnnajohtajana toimii syyttäjä, Haapalainen kertoo.

Onnettomuus ruuhkautti Kehä 2:n liikennettä.

Väistä, kun pillit soivat ja valot vilkkuvat

Hälytysajossa oleva poliisiauto tai vaikkapa ambulanssi saa tietyin edellytyksin poiketa liikennesäännöistä. Hälytysajoneuvon oikeuksista ja velvollisuuksista säädetään tieliikennelaissa. (siirryt toiseen palveluun)

Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja Dennis Pasterstein kommentoi poliisin hälytysajon sääntöjä yleisellä tasolla. Espoon tämän aamuiseen tapaukseen hän ei ota kantaa.

– Poliisi- tai hälytysajoneuvo saa ajaa ylinopeutta, jos virkatehtävä sitä välttämättä edellyttää. Jos puolestaan ajaa päin punaisia liikennevaloja, pitää olla kaikki hälytysäänet ja -valot päällä, Pasterstein kertoo.

Kuva: Yle

Kun poliisiajoneuvossa on sekä valot että äänet päällä, ovat muut tien päällä olevat kuljettajat väistämisvastuussa. Siihen pisteeseen saakka väistämisvelvollisuus on poliisilla, muistuttaa Pasterstein.

Jos kuitenkin hälytysajoneuvo on liikenteessä pelkillä hälytysvaloilla ilman että pillit vinkuvat, on hälytysajoneuvon kuljettaja väistämisvelvollinen. Hänen pitää myös pysähtyä punaisissa valoissa ja stop-merkin kohdalla.

Poliisiauton kuljettajalla pitää Pastersteinin mukaan olla suoritettuna tietty lisenssi, siis lupa ajaa.

– Esimerkiksi Helsingissä pitää suorittaa tietty ajokoe, jossa käydään läpi kaupungin katuja. Ajokoulutus on jatkuvaa ja sitä on eri tasoista, on saattueajokoulutusta, liukkaan ajon koulutusta ja muun muassa nopean ajon koulutusta, kertoo Pasterstein.