Hyppää sisältöön

Ylen Olli Seuri ehdolla Bonnierin Suuren Journalistipalkinnon saajaksi: "Hienoa että radio huomioidaan"

Radion Ykkösaamua juontava Seuri on ehdolla vuoden journalistiksi.

Olli Seuri Kuva: Jyrki Valkama / Yle

Bonnierin Suuren Journalistipalkinnon voittajaehdokkaat on julkistettu. Palkintoja jaetaan neljässä kilpailukategoriassa, joita ovat vuoden juttu, vuoden journalistinen teko, vuoden kirja sekä vuoden journalisti.

Yle Radio 1:ssä Ykkösaamua juontava Olli Seuri on ehdolla vuoden journalistiksi.

Palkintolautakunnan perusteluissa sanotaan, että Seuri luo ohjelmassa pohjaa päivän keskustelunaiheille. Hän valmistautuu lähetyksiin huolella, hallitsee faktat ja osaa keskittyä olennaiseen suoran lähetyksen nopeasti vaihtuvissa tilanteissa.

Seuria pidetään myös tiukkana, mutta reiluna haastattelijana. Hän ei päästä haastateltaviaan helpolla, mutta nämä ovat lähetyksissä aina pääroolissa. Seurista paistaa myös aito innostus ohjelmissa käsiteltäviä asioita ja kysymyksiä kohtaan, perusteluissa sanotaan.

– Onhan tämä kova juttu, että jokapäiväinen syventävä journalismi huomioidaan. Tämä tuli kyllä aivan puun takaa, Seuri sanoo ehdokkuudestaan.

Hän pitää erityisen arvokkaana sitä, että myös radiojournalismi saa ansaitsemaansa huomiota. Yleensä journalistipalkintoja saavat tv- ja lehtitoimittajat.

– Edelleen on ajattelua, että radiosta päästään televisioon. Itse ajattelen niin, että radion, puheen ja audion tulevaisuus näyttää tällä hetkellä erittäin hyvältä. Ehkä tämä ehdokkuus ilmentää sitä.

Seuri sanoo päässeensä seuraamaan audion uutta tulemista, kun hän tuotti viime vuonna Ylen Päivystävät dosentit -podcast.

Paljastuksia Perussuomalaisista sarjahukuttajaan

Suuren Journalistipalkinnon muissa kategorioissa on ehdolla niin yksittäisiä tekijöitä kuin työryhmiä.

Vuoden juttu -kategoriassa ehdolla ovat Aamulehden Lauri Nurmen juttu, joka ennakoi Perussuomalaisten kahtiajakautumista, Suomen Tietotoimiston ja Turun Sanomien jutut seksuaalisesta ahdistelusta kouluissa sekä Suomen Kuvalehden Aurora Rämön ja Elina Järvisen juttu pohjoiskarjalaisesta sarjahukuttajasta.

Journalistipalkinto pyrkii huomioimaan myös uudet toteutustavat.

Esimerkiksi Vuoden journalistinen teko -kategoriassa on ehdolla Helsingin Sanomien uusi Musta laatikko -konsepti. Siinä journalismia on tarjottu yleisölle Kansallisteatterin lavalla. Esityksissä yhteensä 67 Helsingin Sanomien toimittajaa ja kuvaajaa on kertonut jutuistaan ja avannut journalistisen työn prosesseja.

Suuren Journalistipalkinnon on perustanut ruotsalainen kustannusyhtiö Bonnier AB. Jokaisen palkinnon rahallinen arvo on 7 500 euroa. Suuri Journalistipalkinto jaetaan 14. maaliskuuta.