1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rovaniemi

Rinteenkulman terveysasema avautuu maaliskuun alussa Rovaniemellä

Kauppakeskus Rinteenkulmassa avataan uusi terveysasema näillä näkymin 5. maaliskuuta.

Rovaniemi
Rinteenkulma
Kauppakeskus Rinteenkulman kylteissä oli mukana Anttilan tavaratalo vielä vuonna 2015. Maaliskuussa 2018 tiloihin muuttaa Rovaniemen kaupungin terveysasema.Tuukka Tervonen / Yle

RovaniemiRovaniemellä Rinteenkulman uuden terveysaseman rakennustyöt ovat loppusuoralla. Rakennustyöntekijät viimeistelevät sisätiloja, ja rekkalastillinen toimistokalusteita on jo odottamassa remontin valmistumista.

Rovaniemen kaupungin tilaliikelaitoksen johtaja Pekka Latvala ja Rinteenkulman kauppakeskuspäällikkö Pekka Rinne ovat luottavaisia sen suhteen, että ovet voidaan avata 5. päivä maaliskuuta. Laboratorion näytteenottopiste alkaa toimia mahdollisesti jo kuun alussa.

Uusi terveysasema sijaitsee Rinteenkulman kauppakeskuksen eteläpäädyssä 3. kerroksessa.

  • Rinteenkulman avovastaanotolla on käytössä itseilmoittautumislaite, jossa asiakas ilmoittaa olevansa paikalla ja laite ohjaa potilaan odotustilaan.
  • Pikapolilla on käytössä vuoronumeroautomaatti entiseen tapaan.
  • Terveysasemalla on infopiste, jossa asioidaan vuoronumerolla.
  • Terveysaseman yhteyteen on suunnitteilla myös matalan kynnyksen palvelupiste, jossa asiakas voisi saada yhdellä kertaa monenlaisia terveys- ja hyvinvointipalveluja.

Tilat ovat esteettömiä ja näkövammaiset on otettu huomioon

Rinteenkulmaan siirtyy Sairaalakadun terveysaseman jäljellä oleva vastaanottotoiminta. Hoitajan ja lääkärin vastaanottojen lisäksi tiloihin tulee pikapoli, Nordlabin näytteenottopiste sekä fysioterapeutin suoravastaanotto. Vastaanottohuoneita on noin 30.

Rinteenkulmaan siirtyy Sairaalakadulta noin 10 lääkäriä, 12 hoitajaa ja reilut kymmenen muuta työntekijää.

Uusissa tiloissa on liikuntaesteiset huomioitu paremmin kuin Sairaalakadulla. Käytävät ovat leveitä, kynnykset matalia ja ovet avautuvat vaivattomasti.

Näkövammaisia varten tilojen värityksessä on mahdollisimman suuret kontrastit. Lattiat ovat likimain valkoiset ja ovien karmit tummia.

Myös työntekijöiden turvallisuus paranee. Uhkaavien tilanteiden varalta vastaanottohuoneissa on pakotiet, ja hälytysjärjestelmät ovat aiempaa tehokkaammat.

Röntgen ja vuodeosasto A1 jäävät toistaiseksi Sairaalakadulle

Röntgen ja vuodeosasto A1 jäävät toistaiseksi Sairaalakadulle. Röntgen siirtyy jatkossa Lapin keskussairaalaan, ja vuodeosasto siirretään Pulkamontien terveysasemalle.

Toimialajohtaja Markus Hemmilä sanoo, että vuodeosastoa varten ollaan rakentamassa tiloja Pulkamontielle, ja toiminta siirtyy sinne tilojen valmistuttua. Röntgenin toiminta siirtyy keskussairaalaan tämän vuoden aikana.

Asukkaan kannattaa pysyä yhden aseman asiakkaana

Rovaniemen kaksi muuta terveysasemaa – Urheilukatu ja Pulkamontie – jatkavat toimintaansa normaalisti. Asiakas voi varata aikoja mille tahansa kolmesta terveysasemasta.

Kaupunki suosittelee kuitenkin asiakkaita keskittämään käyntinsä yhteen paikkaan, varsinkin jos jollekin terveysasemalle on jo pysyvä ja tiivis hoitosuhde.

Perusturvapalveluiden toimialajohtaja Markus Hemmilä sanoo, että yhdessä terveysasemassa kannattaa pitäytyä, koska useamman kokin sopasta tulee helposti sekavampi lopputulos. Uusiin tiloihin Hemmilä on tyytyväinen.

– Nyt voimme tarjota palveluja siellä missä ihmiset muutenkin liikkuvat, eikä kuntalaisten tarvitse kulkea terveyspalvelujen perässä erillisiin pytinkeihin.

Terveysasema tuo lisää asiakkaita kauppoihin

Rinteenkulman kauppakeskuspäällikkö Pekka Rinne odottaa terveysaseman muuttoa innolla.

– Maailmalla ja myös monissa Suomen kunnissa on ollut jo pidemmän aikaa trendinä, että kauppakeskukseen tulee tavaranmyynnin lisäksi palveluja, esimerkiksi terveysasemia ja kirjastoja. Terveysaseman tulo Rinteenkulmaan tukee tätä ajatusta.

Rinne uskoo, että terveysaseman muutto tuo ostoksille myös sellaisia ihmisiä, jotka eivät muuten kävisi Rinteenkulmassa.

Lue seuraavaksi