1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kazakstan

"Ei sairaanhoitaja ole mikään käskyläinen" – Suomalaiset uudistavat Kazakstanin terveydenhuoltoa

Koulutusvienti parantaa sairaanhoitajien koulutusta ja terveyspalveluita.

Kazakstanilaisopiskelijat ahkeroivat maisteritasoisen sairaanhoitajaohjelman parissa. Kuva: Johanna Heikkilä

Kazakstanissa tehdään parhaillaan suurta terveydenhuoltojärjestelmän uudistusta, jossa suomalaisilla on näppinsä pelissä.

Jyväskylän, Hämeen ja Lahden ammattikorkeakoulut ovat nimittäin solmineet merkittävät koulutusvientikaupat Kazakstanin terveysministeriön kanssa tammikuun lopulla.

Pitkän yhteistyön tuloksena Kazakstanin terveysministeriö on valinnut ammattikorkeakoulut tukemaan ministeriötä ja maan oppilaitoksia terveydenhuoltojärjestelmän uudistuksessa sairaanhoitajakoulutuksen osalta. Samalla parannetaan Kazakstanin terveyspalveluiden saatavuutta, tehokkuutta ja laatua.

– Kun lähdetään tekemään valtiotason kehittämistä, tarvitaan monta huippuasiantuntijaa mukaan. Korkeakoulujen yhteenliittymällä varmistetaan, että meillä on riittävä määrä ihmisiä, joilla on vaadittava osaaminen ja jotka ovat valmiita lähtemään Kazakstaniin, Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK:in asiantuntija Johanna Heikkilä selittää.

Kazakstanin koulutusvientiä tehdään Jyväskylän, Hämeen ja Lahden ammattikorkeakoulujen voimin. Mukana on myös Åbo Akademin asiantuntijoita, jotka vastaavat tohtoritason koulutuksesta. Kuva: Eija-Mari Heikkilä

Koulutusviennistä on povattu jo jonkin aikaa seuraavaa suomalaista hittituotetta, ja sen edistäminen kuuluu nykyisen hallitusohjelman kärkihankkeisiin. (siirryt toiseen palveluun)

Ammattikorkeakoulujen koulutusvientikaupoilla liikutaankin toivottuun suuntaan. Maailmanpankin lainoittama hanke on arvoltaan noin kaksi miljoonaa euroa.

Kazakstanin terveysministeriön luottamus on kerätty koulutusviennin parissa viimeisen viiden vuoden aikana. Suomalaiset ovat jo kehittäneet Kazakstanille muun muassa Euroopan unionin vaatimusten mukaisen sairaanhoitajakoulutuksen opetussuunnitelman.

Heikkilä on seurannut tätä työtä hyvin läheltä. Hän kertoo hymyillen viettävänsä noin 60 päivää vuodessa Kazakstanissa työnsä takia.

– On todella upeaa ja palkitsevaa, että voin nähdä meidän tiimin työn ihan heidän valtiollisissa asiakirjoissaan. Olemme jo jättäneet jäljen historiaan, Heikkilä iloitsee.

Kazakstan valitsi Suomen esikuvakseen

Keski-Aasiassa sijaitseva Kazakstan on noin 18 miljoonan asukkaan maa, joka on myös pinta-alaltaan maailman yhdeksänneksi suurin valtio. Äkkiseltä voisi ajatella, että Suomella ei ole Kazakstanin kanssa muuta yhteistä kuin naapurimaa Venäjä.

Miksi Kazakstan sitten valitsi juuri suomalaisen sairaanhoitajakoulutuksen?

Maiden yhteistyö nytkähti alun perin käyntiin Alexander Stubbin Kazakstaniin tekemän koulutusvientimatkan seurauksena vuonna 2012.

Vierailu poiki Suomeen jo parin kuukauden päästä Kazakstanin terveysministeriön lähettämän ryhmän, jonka tehtävänä oli vertailla, minkä maan sairaanhoitajakoulutus soveltuisi parhaiten Kazakstaniin kehitettävän uuden koulutuksen esikuvaksi.

Asiantuntija Johanna Heikkilä kertoo, että valintaa edelsi kova kilpailu. Kazakstanin terveysministeriössä puntaroitiin erityisesti Suomen ja Liettuan tarjoaman koulutuksen välillä. Liettualla oli puolellaan Kazakstanin toisen virallisen kielen eli venäjän taito.

Sairaanhoitajakoulutuksen opetussuunnitelmien kehitystyö jatkuu Kazakstanissa. Työryhmä askarteli sydämiä ystävänpäivätervehdykseksi. Kuva: Marjo Palovaara

Lopulta Suomi valikoitui esikuvamaaksi sairaanhoitajien korkean koulutustason vuoksi.

Heikkilä kertoo, kuinka myös Suomessa sairaanhoitajien koulutus oli opistotasoista ennen vuonna 1996 voimaan astunutta ammattikorkeakoulu-uudistusta. Uudistus onnistui, ja tänä päivänä Suomessa on yli 80 000 sairaanhoitajaa, joista yli puolella on korkeakoulututkinto.

– Kazakstan valitsi Suomen, koska se haluaa tehdä samanlaisen hypyn koulutuksessa. Liettua ja monet muut entiset neuvostomaat eivät ole vielä ehtineet tehdä vastaavaa uudistusta, Heikkilä selittää.

Heikkilän mukaan toinen valikoitumiseen merkittävästi vaikuttanut syy oli se, että Suomi painottaa perusterveydenhuoltoa. Kazakstan haluaa kehittyä samaan suuntaan.

Sairaanhoitajien kouluttaminen parantaa palveluita

Heikkilä kertoo, että ammattikorkeakoulut ovat vieneet osaamistaan niin kazakstanilaisiin korkeakouluihin, sairaaloihin kuin kaupunkien terveydenhuollon järjestäjille. Yhteistyötä on tehty lisäksi ministeriön, Unicefin ja Maailmanpankin kanssa.

Pitkäjänteinen työ on kantanut hedelmää. Ammattikorkeakoulut ovat kouluttaneet terveyssektorilla jo yli 700 henkilöä.

Myös suomalaisten suunnittelema opetussuunnitelma on otettu käyttöön, ja ensimmäiset 311 sairaanhoitajaa valmistuvat ohjelmasta nyt helmikuussa.

Johanna Heikkilä (keskellä) vetää koulutusta, jossa pohditaan kazakstanilaisten sairaanhoitajien johtotehtäviä. Kuva: Hannele Tiittanen

Hekkilän mukaan Kazakstanin terveydenhuoltouudistus ja sairaanhoitajien koulutustason nostaminen tulevat parantamaan kansalaisten palveluita. Samaan aikaan muutos kuitenkin vaatii kazakstanilaisilta asennemuutosta.

– Nyt kun sairaanhoitajien koulutusta lisätään ja heille avataan laajempi tehtävänkuva, vapautuvat lääkärit tekemään varsinaista lääkärin työtä, mikä parantaa palveluiden laatua. Kazakstanilaiset ovat kuitenkin tottuneet saamaan hoitoa lääkäriltä, joten väestöltä vaaditaan myös totuttelua työnjaon muutokseen.

Ei sairaanhoitaja ole mikään käskyläinen, vaan itsenäinen ajatteleva henkilö.

Johanna Heikkilä

Heikkilä kokeekin tärkeimmäksi tehtäväkseen valaa uskoa paikallisiin sairaanhoitajiin ja sairaanhoitajien opettajiin.

– Suomessa esimerkiksi sairaanhoitaja ja opettaja ovat arvostettuja ammatteja. Ei sairaanhoitaja ole mikään käskyläinen, vaan itsenäinen ajatteleva henkilö, Heikkilä täsmentää.

Tätä viestiä Heikkilä haluaa kolleegoineen viedä terveydenhuoltojärjestelmäänsä mylläävään Kazakstaniin. Sairaanhoitajien voimaantuminen ja kasvava itseluottamus palkitsevat kouluttajia. Heikkilä kertoo, että monet tulevat kiittelemään heitä jälkikäteen.

– Kaikista palkitsevinta on ihmisten voimaantuminen. Kun saa ihmiset uskomaan siihen, että sinulla on sairaanhoitajana ura ja teet tärkeää työtä.