Venäjällä käynnistymässä tax free -myynti ulkomaalaisille – Pietarin turistille rahaa käteen tuliaisista

Aluksi ostospaikkoja on vähän ja palautuksen saa vain lentokentältä. Jatkossa verovapaus laajennee myös autoileville turisteille.

matkailu
Tax-free tarra kaupan ovessa
Mikko Savolainen / Yle

Venäjällä on käynnistymässä ulkomaalaisille turisteille suunnattu tax free -järjestelmä. Euraasian tulliliiton ulkopuolelta tuleva ulkomaalainen turisti voi ostaa tavaroita tietyissä ostospaikoissa ja saada maasta poistuessaan takaisin osan arvonlisäverosta.

Arvonlisävero on Venäjällä yleensä 18 prosenttia. Veroa ei saa kokonaan takaisin, koska järjestelmän operaattori ottaa myös siivun palveluistaan.

Veronpalautuksen voi saada, jos yhtenä päivänä tehtyjen ostosten arvo ylittää 10 000 ruplaa eli nykykurssilla noin 140 euroa.

Samanlainen järjestelmä on ollut pitkään käytössä esimerkiksi Suomessa.

Verikirkko iltavalossa.
Pietarista voi kohta ostaa verottomia tuliaisia.Kari Kosonen / Yle

Pietari mukaan

Venäjän hallitus on jo hyväksynyt ohjelman, ja sen kokeiluvaihe on käynnistymässä. Kokeiluvaiheeseen tule mukaan neljä aluetta, jotka ovat Moskova, Moskovan alue, Pietari ja Etelä-Venäjällä sijaitseva Krasnodarin alue.

Pietarin kaupunginhallinnosta kerrotaan, että järjestelmä pyritään saamaan käyttöön jalkapallon MM-kisoihin mennessä kesäkuussa.

Laajennus tulossa

Kokeiluvaiheessa tax free -ostoksia voi tehdä kokeilualueiden 500 eri kaupassa. Veronpalautuksia voi saada vain kokeilualueiden kansainvälisillä lentokentillä.

Tax free -järjestelmä on tarkoitus laajentaa muille Venäjän alueille, jos kokeilu sujuu hyvin. Laajentuminen tapahtuisi tämän vuoden lokakuussa. Tällöin on mahdollista, että tax free -ostospaikkoja tulisi lisää ja veronpalautuspaikkoja tulisi myös maarajoille.

Suomalaisille tämä voisi merkitä, että esimerkiksi suomalaiset Allegro-junalla matkustavat turistit ja Kaakkois-Suomesta sekä Itä-Suomesta Venäjällä käyvät ostosmatkailijat voisivat saada veronpalautusta Venäjällä tehdyistä ostoksistaan.

Kiinalaiset turistit ottavat valokuvia.
Pietari on myös kiinalaisten turistien suosiossa.Kari Kosonen / Yle