1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työttömyys

Työttömät toivoivat kannustusta ja koulutusta A-teemassa – Ministeri lupasi aktiivimalli kakkosen ennen kesää

Työttömiä velvoittava aktiivimalli oli kritiikin kohteena A-teeman Työtä! -keskustelussa. Mukana olleet työttömät toivoivat velvoitteiden sijaan kannustimia ja osaamisen päivittämistä koulutuksen kautta.

työttömyys
A-teema: Taimi Räsänen: Kannustimiahan ihmiset tarvitsevat
A-teema: Taimi Räsänen: Kannustimiahan ihmiset tarvitsevat

A-teeman keskustelu työstä ja työttömyydestä sujui varsin rakentavassa hengessä, vaikka työministeri Jari Lindström (sin.) hallituksen edustajana saikin kovaa kritiikkiä aktiivimallista. Turun seudun TST ry:n puheenjohtaja ja ravintola-alalta työttömäksi jäänyt Taimi Räsänen kaipasi velvoitteiden sijaan kannustimia.

A-teeman keskustelussa oltiin torstai-iltana yhteistuumin sillä kannalla, että osaamisen päivittäminen ja koulutus ovat avainasemassa, kun pyritään työllistymään.

Toiveena laajemmat opiskeluoikeudet

Tamperelainen Raimo Lantelankallio joutui työttömäksi viisi vuotta sitten. Diplomi-insinööriksi valmistunut ja ammatillisen opettajan pätevyyden hankkinut Lantelankallio hankki lisäkoulutusta työttömänä ollessaan. Opiskelu työttömyysturvalla ei käytännössä kuitenkaan ole kaikille helppoa, sillä te-toimistot päättävät mikä koulutus kelpaa.

Lantelankallio onkin tehnyt kansalaisaloitteen (siirryt toiseen palveluun) työttömien sivutoimisen opiskeluoikeuden laajentamiseksi. A-teeman keskustelussa hän toivoi tietokoneen käyttökurssien suuntaamista niitä tarvitseville ja satsaamista esimerkiksi sellaisiin avoimen yliopiston opintoihin, jotka todennäköisesti auttaisivat työllistymään.

Raimo Lantelankallio
Työttömän Raimo Lantelankallion mielestä hänelle osoitettu pakollinen kurssi ei ollut hyödyllinen, mutta tarjoilu sentään maittoi.

Kritiikkiä nollatuntisopimuksista ja aktiivimallista

Twitterissä keskusteltiin A-teeman aikana vilkkaasti myös työllistymisen keinoista. Nollatuntisopimukset saivat Twitter-kansalta kritiikkiä ja siitäkin muistutettiin, etteivät kaikki työllisty, vaikka kuinka kouluttautuisivat.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Pitkään suomalaista työelämää tutkinut sosiologian professori Harri Melin piti lähetyksessä aktiivimallia epäonnistuneena, koska ei etukäteen varmistettu sitä, että te-toimistoilla olisi tarpeeksi resursseja työttömien neuvontaan ja palveluihin. Melin korosti koulutuksen merkitystä ja vaati rohkeita päätöksiä myös siitä, että eräät pitkäaikaistyöttömien ryhmät voitaisiin turvallisesti siirtää varhennetulle eläkkeelle.

Ministeri vaitonainen aktiivimalli kakkosesta

Suomen yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen vaati keskustelussa joustoja ja työmarkkinoiden vapautusta. Myös työnhakijan oikeaa asennetta korostettiin sekä studiossa että Twitter-keskustelussakin.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Työministeri Jari Lindströmiä hiillostettiin myös tekeillä olevasta aktiivimalli kakkosesta. Nyt voimassa olevan, sosiaali- ja terveysministeriön luoman aktiviimallin kova kritiikki on vaikuttanut siihen, että työ- ja elinkeinomisteriössä mietitään kakkosvaiheen sisältöä.

Työministeri Lindström sanoi aktiivimalli kakkosen tulevan eduskunnan käsittelyyn vielä ennen kesää. Tuleeko työttömille raportointipakko ja vaatimus hakea yhtä työpaikkaa joka viikko, sitä Lindström ei suostunut kertomaan.

Jari Lindström
Ministeri Jari Lindström sanoi A-teemassa, että seuraavaa aktiivimallia on muutettu byrokratiaa vähentävään ja ihmisiin luottavaan suuntaan.

A-teema: Työtä! -lähetyksen voi katsoa kokonaisuudessaan Yle Areenasta.

Lue seuraavaksi