Norwegian valahti tappiolle – Analyytikkoa epäilyttää, selviääkö yhtiö rajusta kasvuvauhdistaan

Halpalentäjä on avannut myös Suomesta uusia lentoreittejä.

lentoliikenne
Norwegian-yhtiön lentokone ilmassa.
Kyrre Lien / EPA

Nopeasti toimintaansa laajentanut halpalentoyhtiö Norwegian teki 1,4 miljardin Norjan kruunun eli noin 140 miljoonan euron tappion viime vuoden loka-joulukuussa.

Kehnosti sujunut loppuvuosi merkitsi, että koko vuoden tappioksi tuli 1,1 miljardia kruunua, eli noin 110 miljoonaa euroa. Edellisvuonna Norwegian ylsi 1,5 miljardin kruunun voittoon.

Toimitusjohtaja Björn Kjos totesi, ettei yhtiö ole ollenkaan tyytyväinen viime vuoden tuloksiin. Yhtiö selittää kehnoja lukuja polttoaineen korkeilla hinnoilla, koneiden ja miehistön vuokrilla sekä matkustajille maksetuilla korvauksilla.

– Todella toivomme, että vuosi 2017 tuli olemaan viimeinen tappiollinen vuotemme. Olemme hyvin luottavaisia tästä vuodesta, varauksien tilanne näyttää hyvältä ja kulut ovat hallinnassa, Kjos sanoi.

Liikevaihto kasvoi loppuvuoden aikana 30 prosenttia ja oli 7,8 miljardia kruunua.

Analyytikko: Norwegian veitsen terällä

Norwegianin ongelmien taustalla on yhtiön raju kasvutahti, sanoi tanskalaisen Sydbankin pääanalyytikko Jacob Pedersen uutistoimisto TT:lle.

– Muilla yhtiöillä kulujen hallinta on helpompaa, koska ne eivät kasva yhtä nopeasti, Pedersen sanoi.

Pedersenin mukaan on epävarmaa, selviytyykö Norwegian rajusta laajentumisestaan. Yhtiön talous on heikolla pohjalla.

– He ovat veitsen terällä. Heidän on otettava vastaan monta lentokonetta, jotka on saatava liikenteeseen ajoissa, jotta aikataulut pitäisivät.

Norwegian kuljetti viime vuonna 33 miljoonaa matkustajaa, 13 prosenttia enemmän kuin 2016. Täyttöaste oli 88 prosenttia ja yhtiö otti käyttöön 32 uutta lentokonetta viime vuoden aikana.

Uusia reittejä Suomesta

Norjalaisyhtiö on tavoitellut kasvua myös Suomessa. Maaliskuun lopulla se avaa uuden lentoreitin Helsingistä Puolan Krakovaan. Se aikoo kesäkaudella lisäksi liikennöidä aiempaa useammin Malagaan, Alicanteen ja Rodokselle. Aiempaa tiiviimmin Norwegian aikoo lentää myös muun muassa Helsingin ja Kosovon Pristinan välisellä reitillä.

Yhteensä kapasiteetti Helsingistä kasvaa 15 prosentilla, mikä tarkoittaa lähes 300 000 lisäpaikkaa.

Viime vuonna marraskuun alussa yhtiö aloitti suorat lennot Helsingin ja Marrakechin välillä.

Norwegianin Suomen lähtöjen tuoma liikevaihto kasvoi viime vuonna 17 prosenttia toissavuoteen verrattuna ja oli noin 110 miljoonaa euroa.

*Lue myös *

Lufthansa palasi Euroopan suurimmaksi lentoyhtiöksi, sysäsi Ryanairin ykköspaikalta

Finnair ei pidä halpalentoyhtiöitä uhkana Aasian reiteillä – "Lennot mahtuvat aivan hyvin tuonne taivaalle"

Lähteet: STT, Reuters