Uusi keskussairaala toteutunee Ahvenistontien varteen Hämeenlinnassa

Hämeenlinnaan nousee uusi keskussairaala. Kantasairaala esitetään toteutettavaksi kokonaan uudisrakennuksena peltomaalle Ahvenistontien varteen.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Kantasairaala havainnekuvassa Ahvenistontien varressa
Uusi keskussairaala sijoittuu havainnekuvassa Ahvenistontien varteen.Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri

Valtioneuvoston raha-asiainvaliokunta päätti kokouksessaan torstaina 15. helmikuuta hyväksyä perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) esityksen poikkeusluvan myöntämisestä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin Kantasairaala-hankkeelle.

Sairaalaa esitetään rakennettavaksi kokonaan uudisrakennuksena sairaanhoitopiirin omistamalle tontille Ahvenistontien varten Hämeenlinnassa.

Kuntayhtymän hallitus käsittelee asiaa tiistaina 20. helmikuuta ja päättää samalla rakennushankkeen kehitysvaiheen allianssikumppanista. Esitys valittavasta kumppanista tehdään kokouksen yhteydessä.

Sairaanhoitopiirin valtuusto käsittelee asiaa 20. maaliskuuta.

– Kanta-Hämeen maakunnan ja erikoissairaanhoidon tulevaisuuden kannalta päätöksen merkitystä ei voi korostaa liikaa, iloitsee KHSHP:n johtaja Hannu Juvonen tiedotteessa.

Lähes 390 miljoonan euron hanke

Kantasairaalan rakentamisen on määrä alkaa vuonna 2020 ja se on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2023. Uuteen sairaalaan tulee tiloja myös perusterveydenhuollolle. Sairaalan arvioidaan maksavan 388,5 miljoonaa euroa.

Sijaintia Ahveniston tontilla on valmisteltu kolmen eri vaihtoehdon pohjalta, joista yksi oli rakennuksen sijainti nykyisen sairaalarakennuksen takana ja toinen rinteessä sen etupuolella. Hallitukselle esitetään kolmatta vaihtoehtoa, jossa sairaala rakennetaan peltomaalle Ahvenistontien varteen.

– Kahdessa muussa vaihtoehdossa olisi hyödynnetty osa nykyisistä kiinteistöistä, mutta erillisessä uudisrakennusvaihtoehdossa jäljelle jäävän tontin käyttö- ja myyntiarvo on asiantuntija-arvioiden mukaan selvästi parempi, Juvonen perustelee.

Hämeenlinnassa on väännetty pitkään kättä sairaalan sijoituspaikasta. Kantasairaalaa suunniteltiin pääradan varteen, mutta tonttikaupasta ei lopulta päästy sopuun sen nykyisten omistajien kanssa. Joulukuussa 2017 sairaanhoitopiiri päätti luopua keskustavaihtoehdosta.