Lapin kaivosten tuotantoa kiihdytetään voittojen maksimoimiseksi

Metallien tuotantoa halutaan nopeuttaa ja lisätä kilpailukyvyn nimissä.

kaivosteollisuus
Kultaharkko
Agnico Eagle Finland Oy

LappiKittilän kultakaivoksen ja Sodankylän Kevitsan nikkelikaivoksen tuotantoa kiihdytetään lähes neljännesmiljardin investoinneilla.

Keskiviikkona Boliden Kevitsa ilmoitti rakentavansa uuden malminjauhatusmyllyn entisten kolmen lisäksi. Torstaina oli vuorossa Agnico Eaglen Kittilän kaivos, joka kertoi laajentavansa rikastamoa ja rakentavansa yli kilometrin syvän kaivoskuilun malmihisseineen.

Molemmat investoinnit ovat kaivosalalle tyypillisiä, ja niitä on osattu odottaa. Kun kaivos etenee, niin tarvittaessa rakennetaan lisää tekniikkaa maksimoimaan arvometallien talteenottoa.

Boliden parantaa Kevitsan kilpailukykyä kovilla maailman perusmetallimarkkinoilla lisäämällä kaivoskoneeseen yhden myllyn lisää, jotta malmia saadaan käsiteltyä enemmän, nopeammin ja siitä rikastettua tehokkaammin nikkeliä, kuparia ja muita metalleja.

Kaivoskuilut kilometrin syvyyteen

Jalometallimarkkinoilla toimiva Agnico Eagle taas nostaa Kittilän kultakaivoksen kierroksia ja hevosvoimia suurella kaivoskuilulla, joka lyhentää malmin matkaa ja alentaa kustannuksia. Yli kilometrin syvään kaivoskuiluun tulee valtavan voimakas hissi, jolla malmi nostetaan maan pinnalle ja rikastamoon , sanoo Agnico Eaglen Suomen toimitusjohtaja Jani Lösönen.

– Tällä hetkellä malmin siirto maan alta maan pinnalle ja rikastamolla perustuu kumipyöräkuljetuksiin. Kun mennään syvemmälle, niin kumipyöräkuljetuksen tehokkuus tietenkin pienenee. Kilometrin syvyydestä vinotunnelia pitkin siirtomatka on noin seitsemän kilometriä. jolloin yhden malmilastin kuljettaminen tarkoittaa neljän – viidentoista kilometrin ajomatkaa. Kaivoskuilun myötä nosto on tietenkin sitten huomattavasti nopeampaa ja tehokkaampaa.

Agnico Eagle laajentaa myös Kittilän kaivoksen rikastamoa. Yhteensä investoinnit ovat 160 miljoonaa euroa. Kittilän kaivos tuotti viime vuonna 6 000 kiloa kultaa, jonka arvo tämän päivän hinnalla on noin 210 miljoonaa euroa.

Kittilän ja Sodankylän kaivosten uudet investoinnit työllistävät yhtiöiden arvioiden mukaan laajennusurakan ajaksi yhteensä siinä 700 ihmistä. Boliden arvioi Kevitsan kaivoksen toimivan vielä 15 vuotta ja Agnico Eagle Kittilän kaivoksen 16 vuotta.

Marraskuussa Outokumpu ilmoitti, että se investoi kromikaivokseensa Kemissä 250 miljoonaa euroa ja rakentaa sinnekin aiempaa syvemmän kaivoskuilun.