Etiopian pääministeri jätti eroanomuksen – haluaa rauhoittaa maan tilannetta

Etiopia
Pääministeri Hailemariam Desalegn pitämässä puhetta,
Pääministeri Hailemariam Desalegn pitämässä puhetta Pekingissä toukokuussa vuonna 2017.Kenzaburo Fukuhara /Kyodonews / EPA

Etiopian pääministeri Hailemariam Desalegn on jättänyt eroanomuksen virastaan. 53-vuotias pääministeri jatkaa tehtävässään siihen asti, kunnes vallanvaihto on suoritettu.

Desalegn toivoo päätöksen rauhoittavan maan tilannetta.

Pääministerin eroa edeltävät pitkittyneet hallituksen vastaiset mielenosoitukset. Protesteissa on kuukausien aikana saanut surmansa satoja ihmisiä, ja kymmeniä tuhansia on vangittu.

Mielenosoitukset ovat vaikeuttaneet pahoin Etiopian talouselämää, liikennettä ja yliopistojen toimintaa. Viime kuussa hallitus pyrki lievittämään jännitteitä vapauttamalla poliittisia vankeja demokratian vahvistamiseksi.

Desalegnista tuli Etiopian pääministeri vuonna 2012.

Opiskellut Tampereella

Eroanomuksen jättäneellä pääministerillä on myös yhteys Suomeen, sillä hän opiskeli Tampereella 1990-luvulla. Desalegn on valmistunut Tampereen teknillisestä yliopistosta diplomi-insinööriksi vuonna 1992.

Opintojensa yhteydessä Desalegn työskenteli Tampereen jätevedenpuhdistamolla. Hän kirjoitti diplomityönsä jäteveden käsittelystä.

Lue myös:

Etiopialta yllätyslupaus: Kaikki poliittiset vangit vapautetaan, pahamaineisesta vankileiristä tehdään museo

Etiopian uusi pääministeri on opiskellut Suomessa

Lähteet: AP, Reuters