1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Uganda

Ministerin jyrähdys tehosi – Patria: pienimmätkin myyntihankkeet johtoryhmälle

Jatkossa alustavatkin asevientiä koskevat markkinointi- ja myyntitoimet päätetään liiketoimintojen johtoryhmässä, Patrian liiketoimintajohtaja Mika Kari sanoo Ylen haastattelussa.

Uganda
Patria AMV 8x8 -panssariajoneuvo.
Patrian AMV-ajoneuvoja on myyty Arabiemiraatteihin 40 kappaletta. Tammikuussa kävi ilmi, että suomalaisvalmisteinen vaunu on ollut mukana Jemenin sodassa.AOP

Uganda-kohun keskellä olevassa puolustustarvikeyhtiö Patriassa on jo tehty ensimmäiset linjaukset, joilla pyritään välttämään vientihankkeiden ikävät yllätykset. Patrian liiketoimintajohtajan Mika Karin mukaan jatkossa alustavatkin vientiä koskevat markkinointi- ja myyntitoimet päätetään liiketoimintojen johtoryhmässä.

– Varsinaisissa prosesseissa emme näe korjaamisen tarvetta, mutta olemme päättäneet, että ennen kuin aloitamme mitään toimia uuden maahankkeen aloittamiseksi tai uusien kumppanuussopimuksien tutkimiseksi, niin keskustelemme asiasta liiketoiminnan johtoryhmässä, Kari sanoo.

Karin mukaan aiemmin pienistä tiedonkeruu-, myynti- ja markkinointitoimista on voitu päättää myynnin johtoryhmässä.

– Yleensä myynnin johtoryhmä on riittänyt, mutta nyt haluamme, että koko johtoryhmä on jopa alustavassakin tiedonhankintavaiheessa tietoinen asioista.

– Käydään läpi, onko tarpeellista ja järkevää aloittaa uusi hanke.

Mika Kari
Mika Kari.Patria

Ugandaan ei ollut johtoryhmän valtuutusta

Patria on aiemmin julkisuudessa todennut, että "yksittäinen myyntipäällikkö" myönsi Ugandassa kuolleelle suomalaismiehelle luvan markkinoida aseita. Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) näkemässä kirjeessä allekirjoittaja onkin Patrian johtaja.

HS:n mukaan Ugandassa kuollut suomalainen liikemies sai Patrian johtajalta valtuutuksen markkinoida yhtiön tuotteita Afrikassa. HS:n näkemän valtuutuskirjeen on allekirjoittanut ja leimannut Markku Koivisto, joka toimii johtajana Patrian taisteluajoneuvoja myyvässä Land-toiminnassa.

Patrian Land-liiketoiminnan johtaja Mika Kari sanoo Ylen haastattelussa, että lupaa ei ollut annettu johtoryhmän tasolta.

– Taisin itse käyttää aiemmin termiä myyntimies ja toimitusjohtajamme Olli Isotalo myyntipäällikköä.

Kari täsmentää, että kyseessä on ollut Land-liiketoiminnan rivihenkilö, joka ei ole Land-liiketoiminnan johtoryhmän jäsen.

– Meillä myyntimiehillä on yleensä myyntijohtajan titteli, Kari sanoo.

Karin mukaan suomalaismies oli ilmeisesti tekemässä alustavaa tiedustelua ajoneuvohankkeista.

– Päätöksen tehneellä henkilöllä oli tiedossa vain Uganda ja Mosambik. Henkilön muista mahdollisista matkakohteista ei Patriassa ole ollut tietoa, Kari sanoo.

– Ilmeisesti hän on katsonut voivansa tehdä alustavaa tiedustelua ajoneuvohankkeissa.

Karin mukaan yhtiössä käydään nyt tarkasti läpi, minkälaisen päätöksentekoprosessin tuloksena näin on käynyt.

– Me käymme tapahtumat läpi ja teemme sitten mahdollisesti tarvittavia toimenpiteitä vielä, Kari sanoo.

Lue seuraavaksi