Loistavia uutisia etelän hiihtolomalaisille: Napapyörre pelastaa lumihanget

Luvassa on tavallista kylmempi ajanjakso. Talviset säät jatkuvat Etelä-Suomessakin useamman viikon maaliskuun alkupuolelle asti.

napapyörre
Ennuste15.-22.2.
Ennuste15.-22.2.

Polaaripyörteen jakautuminen on aiheuttanut stratosfäärin äkillisen lämpenemisen (siirryt toiseen palveluun).

Kuulostaa hieman vaikealta, mutta hiihtolomalaisille se on hyvä uutinen. Ilmiön takia Suomeen on luvassa maaliskuun alkupuolelle asti tavallista kylmempää säätä. Selkosuomeksi: kunnon talvi jatkuu.

– Maaliskuussa säiden pitäisi jo tavallisesti lämmetä, mutta tänä vuonna kylmät säät senkun jatkuvat ja pelastavat hiihtolomaviikkojen säät, sanoo Ylen meteorologi Anne Borgström.

Borgström kertoo, että kylmeneminen vaikuttaa varsinkin Suomen eteläosien säähän noin Suomi-neidon vyötäröltä etelään. Pohjoisessa talvi jatkuu kylmänä näihin aikoihin kylmänä joka tapauksessa, mutta etelässä lämpötilat voivat olla harvinaisen kylmiä ajankohtaan nähden.

Pitkän ajan ennusteen mukaan kylmä kausi osuu juuri sopivasti hiihtolomaviikoille siten, että pakkasia riittää aina aina viikolle 11 asti.

Mikä sitten on napapyörre?

Ilmatieteen laitoksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) "polaaripyörre tai napapyörre on talvisaikaan napa-alueille yläilmakehään noin 10–80 kilometrin korkeudelle muodostuva napoja kiertävä ja koko napaseutualueen kattava tuulijärjestelmä". Tavallisesti pyörteen tuulet puhkuvat lännestä todella vinhaan.

Hajotessaan stratosfäärin tuulet kuitenkin heikkenevät, pohjoisnavan ylle muodostuu korkeapaine ja tuulet kääntyvät itäisiksi. Siperiasta tulee sitten meille kylmää ilmaa.

Stratosfäärin äkkilämpenemistä sattuu melkein joka toinen vuosi keskitalvella, mutta ei mitenkään säännönmukaisesti. Eivätkä ne aina tuo kovin suuria muutoksia. Edellisen kerran napapyörre kylmensi maaliskuun selvästi vuonna 2013 (siirryt toiseen palveluun).

Ja jotta säiden ennustaminen ei olisi liian yksinkertaista, napapyörteiden aiheuttama vaihtelu on suurta ja useammin kuin joka kolmannessa tapauksessa sää on ollut meillä tavanomaista lauhempaa.

Lue lisää:

Kylmä ilma vyöryy Suomeen – aiheuttajana harvinainen napapyörteen jakautuminen