Hyppää sisältöön

Herätys: Metronkuljettajat lyttäävät työolot, Aalto-yliopisto tutkii siivouskemikaaleja, Brasilia julistaa sosiaalisen hätätilan

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Matkustajia Matinkylän metroasemalla Espoossa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Metronkuljettajilta murska-arvio työoloille – Kuljettajapulan taustalla epäluottamus HKL:n johtoa kohtaan

Osa metronkuljettajista kokee, että metroliikenne on länsimetron käynnistyttyä viritetty liian tehokkaaksi työoloja ajatellen. Kuljettajien arvio HKL:n johdon toiminnasta ei ole mairitteleva. Kuljettajien ja talon johdon näkemykset eroavat toisistaan melkoisesti. HKL:n johto uskoo, että akuuttiin kuljettajapulaan saadaan hellitystä, kun uusi kuljettajakurssi valmistuu. HKL tavoittelee asemaa "Suomen parhaana julkisen sektorin työpaikkana" vuoteen 2024 mennessä.

Leviävätkö siivouskemikaalien haitalliset aineet koulujen sisäilmaan? Tätä tutkitaan pääkaupunkiseudulla

Aalto-yliopisto on aloittanut tutkimuksen, jossa puhdistusaineiden ja siivousmenetelmien vaikutusta sisäilman laatuun selvitetään neljässätoista pääkaupunkiseudun lukiossa ja yhdessä päiväkodissa. Tutkimuksen perusteella voidaan antaa suosituksia muun muassa siitä, millaisia siivousmenetelmiä ja puhdistusaineita koulu- ja päiväkotirakennuksissa pitäisi käyttää.

Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Brasilia julistaa sosiaalisen hätätilan Venezuelan pakolaisten takia

Noin 40 000 venezuelalaista on paennut kotimaansa talousromahdusta ja poliittisia levottomuuksia Brasilian puolelle. Brasilia aikoo julistaa sosiaalisen hätätilan maan pohjoisosaan, Venezuelan vastaiselle rajalleen. Samalla maa aikoo lisätä joukkojaan raja-alueelle Venezuelasta virtaavien pakolaisten takia. Sosiaalisen hätätilan julistamisen jälkeen viranomaiset voivat käynnistää mm. humanitaariseen apuun liittyvät toimet.

Venezuelalaisia pakolaisia Venezuelan ja Kolumbian välisellä Simon Bolivarin sillalla viime lauantaina. Venezuelalaisten odotetaan nyt suuntaavan mieluummin Brasiliaan, koska Kolumbia ryhtyi kiristämään rajatarkastuksiaan. Kuva: George Castellanos / AFP

Yhdysvaltain senaatti ei löytänyt sopua maahanmuutosta

Yhdysvaltain senaatti on hylännyt molempien pääpuolueiden yhdessä laatiman esityksen rajavalvonnasta. Esitys olisi antanut 1,8 miljoonalle nuorelle siirtolaiselle virallisen aseman. Lisäksi Meksikon rajan valvontaan olisi suunnattu määräraha. Ehdotus ei saanut tarvittavaa kannatusta. Senaatti kaatoi myös presidentti Donald Trumpin tukeman maahanmuuttoa koskevan suunnitelman.

Presidentti Donald Trumpin maahanmuuttopolitiikan vastainen mielenosoitus New Yorkissa tammikuussa. Kuva: Spencer Platt / AFP

Toimittajalta: Suomalaiselta näkyy jäisessä viimassa vain nenä, korealainen seisoo olympialaisissa kaulukset auki

Olympiasää on ollut jäätävä. Tuuli on tehnyt pikkupakkasesta viiltävän kylmän kokemuksen. Rukkasten ulkopuolella sormet ovat kohmettuneet hetkessä koppuroiksi, joilla on turha yrittää naputella kisakuvia Instagramiin. Toppatakkikansa voi olla todellisessa talvisäässä ylpeä pukeutumistaidoistaan, kirjoittaa Aasian-kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen.

Suomalaiset hiihtofanit seurasivat kisoja Pyeongchangissa keskiviikkona. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Sää kylmenee

Lumisadealue liikkuu tänään maan kaakkoisosista Itä-Suomen yli itään. Samalla ajokeli muuttuu huonoksi pöllyävän lumen vuoksi Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa. Koko maassa on pakkasta.

Perjantaiyönä Pohjois-Lapissa on hyvin kylmää. Sunnuntain vastaisena yönä on maan eteläosissakin noin 10 astetta pakkasta. Viikonloppuna voi tulla heikkoja lumikuuroja. Lue lisää säästä täältä.

Kuva: Yle