Brasilia julistaa sosiaalisen hätätilan Venezuelan pakolaisten takia

Venezuelan taloustilanteen romahtaminen sekä poliittinen ilmapiiri ovat aiheuttaneet kiihtyvän rajanylittäjien virran naapurimaihin Brasiliaan ja Kolumbiaan.

Venezuela
Ihmisiä Venezuelan ja Kolumbian välisellä Simon Bolivarin sillalla.
Venezuelalaisia pakolaisia Venezuelan ja Kolumbian välisellä Simon Bolivarin sillalla helmikuussa 2018. Venezuelalaisten odotetaan nyt suuntaavan mieluummin Brasiliaan, koska Kolumbia ryhtyi kiristämään rajatarkastuksiaan.Edinsson Figueroa / EPA

Brasilia aikoo julistaa sosiaalisen hätätilan maan pohjoisosaan, Venezuelan vastaiselle rajalleen.

Samalla maa aikoo lisätä joukkojaan raja-alueelle Venezuelasta virtaavien pakolaisten takia. Brasilian puolustusministerin Raul Jungmannin mukaan rajalle sijoitetaan kaikkiaan 200 sotilasta.

Viranomaiset voivat sosiaalisen hätätilan julistamisen jälkeen käynnistää muun muassa humanitaariseen apuun liittyvät toimet rajalla sekä saada tarvittavaa rahoitusta. Brasilia aikoo lisätä rajalleen tarkastuspisteitä ja perustaa kenttäsairaaloita pakolaisia varten.

Hätätila on tarkoitus julistaa lähipäivien aikana.

Brasilian hallituksen mukaan noin 40 000 venezuelalaista on paennut kotimaansa talousromahdusta ja poliittisia levottomuuksia Brasilian puolelle. Tulijat ovat jääneet Boa Vistan kaupunkiin, Roraiman osavaltioon, joka sijaitsee maiden välisellä rajalla.

Venezuelan taloustilanteen romahtaminen on näkynyt viime aikoina kiihtyvänä rajanylittäjien virtana naapurimaiden Kolumbian ja Brasilian suuntiin.

Kolumbian viranomaisten mukaan maassa on arvioitu olevan noin 600 000 venezuelalaista. Kolumbia on ilmoittanut jo aiemmin, että se tiukentaa rajatarkastuksiaan ja lisää joukkojaan Venezuelan vastaiselle rajlleen.

Aiheesta muualla:

Brazil's refugee policy needs a radical overhaul in response to Venezuela's crisis (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP