Lindén selittää taas Ugandan-matkaansa: Tavoitteena oli ymmärtää Ugandan tietoyhteiskunnan tasoa

Ex-ministeri Suvi Lindén kertoi perjantaiaamuna Facebookissa Ugandan-matkastaan, joka on herättänyt runsaasti kysymyksiä.

Suvi Lindén
Suvi Lindén
Suvi LindénVesa Moilanen / Lehtikuva

Ex-ministeri Suvi Lindén (kok.) on perjantaiaamuna päivittänyt avoimelle Facebook-seinälleen tuoreen selityksen (siirryt toiseen palveluun) matkastaan Ugandaan. Kyse on Lindenin mukaan ollut siitä, että hän on kartoittanut maan eri ministeriöiden valmiutta panna liikkeelle hankkeita, joissa edullisella älypuhelimella autetaan kansalaisia arjessa.

Ugandan matkasta on noussut kohu, koska Lindénin kanssa maassa ollut suomalainen liikemies kuoli hämärissä olosuhteissa maan pääkaupungissa Kampalassa. Seurueessa ei ollut muita suomalaisia. Ugandan poliisi vahvistaa Ylelle, että kuolemaa tutkitaan murhana.

Lindén on tähän asti kommentoinut matkansa tarkoitusta hyvin suppeasti. Hän ei ole esimerkiksi vastannut Ylen lukuisiin yhteydenottopyyntöihin. Aiemmassa Facebook-päivityksessään Lindén totesi olleensa matkalla YK:n laajakaistakomission erityislähettiläänä. YK:n alainen kansainvälinen televiestintäliitto ITU kertoi kuitenkin Ylelle torstaina, ettei Lindénillä ole tällaista roolia.

Kuvakaappaus Suvi Lindenin Facebook -sivulta.
Kuvakaappaus Suvi Lindenin Facebook -sivulta.Facebook

Nyt Lindén kirjoittaa, että Ugandan matkalla tavoitteena on ollut ymmärtää tietoyhteiskunnan tasoa Ugandassa. Lindén on muun muassa ollut mukana hankkeessa, jossa on ollut tavoitteena luoda älypuhelimeen ekosysteemi, jonka avulla puhelimen hinta saada pudotettua hyvin alhaiseksi erilaisten tulovirtojen kuten esimerkiksi mainosten myötä.

Lindén sanoo perjantaiaamun päivityksessä sopineensa kahdenkeskisesti ITU:n pääsihteerin kanssa, että hän voi käyttää titteliä "erityislähettiläs". ITU kuitenkin painotti torstaina Ylelle, ettei Lindén toimi virallisesti komission edustajana tai sen puolesta, vaan vapaaehtoisena eli tämä oli virallinen selitys torstaina.

Lindén ei kerro suomalaismiehen kuolemantapauksesta päivityksessään mitään.