Ovatko lumiukot jo uhanalaisia? Kerro meille havainnoistasi ja nappaa kuva muidenkin iloksi

Lumiukot ovat muuttumassa eteläisessä Suomessa "uhanalaisiksi". Kuvia suojasäässä sinnittelevistä ukoista on kuitenkin jo nähty tänä talvena, joten niitä esiintyy edelleen melkoisella varmuudella. Oletko itse nähnyt tai tehnyt lumiukkoja?

lumiukko
lumiukko
Pipsa Uutto / Yle

Suomalaiset eivät luultavasti ole vielä löytäneet Luonto-Liiton ja Suomen ympäristökeskuksen talviseurantaa (siirryt toiseen palveluun), koska sinne ei ole tullut talven aikana yhtään havaintoa lumiukoista. Varmasti joku on lumiukkoja kuitenkin nähnyt.

Todistusaineistoakin tästä on saatu valokuvien muodossa. Jotta havainnoille saataisiin vahvistus, toivomme lukijoilta lisää kuvia.

Lumiukot uhanalaisia?

Lumiukot on julistettu paikoin "uhanalaisiksi". Vaikka termiä käytetään tässä yhteydessä leikkimielisesti, on huoli lumiukkojen tulevaisuudesta todellinen.

Jos ilmastonmuutos etenee samaa tahtia kuin tähän mennessä, eivät lumettomat talvet ole kaukana rannikkoalueilla ja eteläisessä Suomessa.

– Kuten pulkkamäessä käynti ja hiihtäminen, ovat lumiukotkin jo uhanalaistuneet. Kymmenen vuoden päästä voidaan olla siinä tilanteessa, että lumiukkoja ei saada rakennettua, kertoo Luonto-Liiton ympäristökasvatuspäällikkö Malva Green.

lumiukko
Päivi Meritähti / Yle

Luonto-Liitto kannustaa yhdessä Suomen Ladun kanssa suomalaisia nauttimaan lumiukoista ja talvisesta luonnosta nyt, kun vielä voivat.

Tulevan viikon pieni pakkanen pitänee alkutalvesta selvinneet lumiukot pystyssä, mutta joillekin tullee yllätyksenä, että uusiakin lumiukkoja voi valmistaa pakkasella. Katso tästä (siirryt toiseen palveluun) Suomen Ladun vinkit pakkasukkojen tekemiseen.

Lumiukkokuvia

Voit lähettää lumiukkokuvia ja -tarinoita Ylen käyttöön joko sähköpostilla osoitteeseen pori@yle.fi tai sosiaalisessa mediassa häshtägillä #ylelumiukko.

Jos haluat kuvat myös Suomen ladun, Luonto-Liiton ja Suomen ympäristökeskuksen kampanjasivuille, lisää kuviin #ulkonakuinlumiukko, #suomenlatu ja #talviseuranta.

lumiukkoja
Pipsa Uutto / Yle

Jarrua ilmastonmuutokselle

Lumileikkien lomassa on hyvä muistaa, että jokainen voi vaikuttaa lumisten talvien säilymiseen omilla teoillaan. Vaikka ilmasto on jo lämmennyt, voi pahaenteistä kehitystä jarruttaa.

– Tärkeintä olisi lähettää päättäjille viestiä, että ihmiset ovat valmiita leikkaamaan päästöjä. Nyt pitäisi tehdä toimenpiteitä, joilla fossiilisista polttoaineista päästään eroon ja ilmastonmuutosta saadaan hillittyä, Malva Green toteaa.