1. yle.fi
  2. Uutiset

Prinsessamekkoja, tyylikkäitä saketteja ja hitunen sähköistä jännitystä – näistä on vanhojen tanssit tehty

Kuopiossa tanssittiin kaikkien aikojen suurimmat vanhojen tanssit. Kuopio-hallissa pyörähteli lähes 700 lukiolaista.

Vanhojen tanssit
Jasmin Hänninen ja Mikko Ihasalo
Toni Pitkänen / Yle

Kuopiolainen Jasmin Hänninen on herännyt aamulla kello 5 valmistautumaan tanssiaispäivää varten. Jännittävä päivä alkaa kampaamossa juhlakampauksen tekemisellä.

– Ihme kyllä, ei ole väsyttänyt yhtään niin paljon kuin kouluaamuna, Hänninen naurahtaa.

Jasmin Hänninen opiskelee Kuopion taidelukio Lumitissa yhdessä poikaystävänsä Mikko Ihasalon kanssa. Yhteinen sävel tanssimiseen on löytynyt helposti. Molemmat opiskelevat musiikkilinjalla. Jasmin soittaa pianoa ja laulaa. Mikon intrumentti on kitara.

– Meillä on hyvä rytmitaju ja askeleet menee miten menee. Hyvin ne menee. Tanssit ovat melko simppeleitä, ei ne mitään akrobatiaa ole, Hänninen kuvailee pariskunnan valssin ja tangon taitoja.

Hauskin vanha tanssi Hännisen mielestä on katrilli.

Jasmin Hänninen pukeutuu kampaamon takahuoneessa sähkönsiniseen tanssiaismekkoon. Prinsessapuvun alle laitettavan vanteen hän aikoo kiinnittää paikoilleen vasta Kuopio-hallissa.

Jonna Jäntti ja Jasmin Hänninen
Kampaajaopiskelija Jonna Jäntti Savon ammatti-ja aikuisopistosta kihartaa Jasminelle juhlakampausta. HiusStudio Sunin Heini Kouri kiittelee lopputulosta.Toni Pitkänen / Yle

Kuopio-hallissa on tiivis tunnelma

Kuopio-halliin on kokoontunut jo aamupäivällä liki 700 tanssijaa. Suuressa hallissa kuuluu silkin ja satiinin kahinaa. Nuoret miehet tepastelevat hännystakeissaan, ilmassa on hitunen jännitystä. Hänninen luottaa siihen, että yhteisesiintyminen isossa joukossa onnistuu hyvin.

– Ensimmäinen ajatus on kaoottinen, koska kaikki koulut ovat harjoitelleet tansseja yhdessä vain yhden kerran, mutta hyvin se sujuu.

Mikko Ihasalo vakuuttaa myös, että kun keskittyy vain omaan tanssimiseen, niin hyvin menee.

Iso hallin kenttä alkaa täyttyä kauniista tanssipareista. Tanssimassa ovat Kallaveden lukion, Klassillisen lukion, Lyseon lukion ja taidelukio Lumitin 2. vuoden oppilaat.

Vanhojen tanssit Kuopio-hallissa
Toni Pitkänen /Yle

Kuopion kaupungiorkesterin livemusiikki kruunaa tanssiaiset

Tanssiparit asettuvat riveihin. Ilmaan kajahtaa musiikin ensisävelet. Tanssi alkaa hitaalla perinteisellä poloneesilla.

Vanhojen tansseille Kuopiossa on tänä vuonna poikkeuksellisen upeat puitteet. Tansseja tahdittaa 50-henkinen kaupunginorkesteri. Orkesteria johtaa vieraileva kapellimestari Eero Lehtimäki. Kaupunginorkesterin lisäksi tanssimusiikkia esittää taidelukio Lumitin bändi.

– On tosi huippua, että pääsemme tekemään livemusiikin kanssa vanhat tanssit näin isolla joukolla. Tosi kivaa on, että tässä yhdistyy se, että lukion bändi soittaa vähän uudempaa musiikkia ja toisaalta mennään hyvin perinteisellä musiikilla, kapellimestari Lehtimäki kuvailee tanssiaisten musiikkia.

Vanhojen tanssien orkesterisovitukset on tehnyt kapellimestari Petri Juutilainen. Hänen johtamaansa levytystä on käytetty vanhojen tansseissa eri puolella Suomea lukioissa vuosikymmenten ajan.

Vanhojen tanssien perinne elää nuorten keskuudessa vahvana.

Mikko Ihasalon mielestä on hyvä, että pysytään jossain tällaisissa perinteisissä asioissa kiinni. Samalla hän tarttuu kädestä pariaan ja katsoo ihailevasti silmiin.

– Olet upea.

Jasmin vastaa, että "thanks".

Taidelukio Lumitin vanhojen päivä jatkuu illanvietolla Haminalahdessa nuorisoseurantalolla.

Lue seuraavaksi