Suomen uusi veropomo murehtii, miten vastata Alibaban ja Amazonin vyörytykseen

Verohallinnon pääjohtajana helmikuussa aloittanut Markku Heikura sanoo Ylen Kovassa taloudessa digitalisaation haastavan myös verottajan. Katso koko haastattelu klikkaamalla kuvaa.

verotus
Kova talous
Kova talous

Teollisuus, kauppa ja palvelubisnekset muuttuvat tänä päivän hurjaa vauhtia. Digitalisaatio ja automaatio uusine robotteineen mylläävät työelämän aivan uuteen uskoon.

Tieto ja raha liikkuu nyt useiden osapuolten kesken. Uudessa alustataloudessa myyjät, ostajat, tavarantoimittajat ja useat välittäjät jakavat dataa niin, etteivät perinteiset toimijat tahdo pysyä perässä.

Digitaalisia maksuvälineitä tulee yhä lisää ja lisää, ja alustatalous tulee osaksi arkea. Myös palveluntoimittajia tulee jatkuvasti lisää.

Uudet toimijat eivät ole välttämättä Suomessa tai Pohjoismaissa eikä edes Euroopassa. Kansainväliset jätit kuten Alibabat, Amazonit ja Googlet haastavat myös Suomen Verohallinnon. Kysymys kuuluu, miten Suomen verottaja saa sieltä verotuksessa tarvittavia tietoja.

– Toivon, että pystymme varautumaan digitalisuuden tuomiin muutoksiin. Muutos voi olla erittäin suuri, jolloin on pohdittava muun muassa lainsäädännöllisiä muutoksia, Verohallinnon pääjohtaja Markku Heikura sanoo.

Hän muistuttaa, että verokertymän turvaaminen on Suomen verohallinnon päätehtävä myös jatkossa. Sen eteen pitää tehdä töitä joka päivä – varsinkin digitaalisessa maailmassa.

Pääjohtaja Heikuran mukaan Verohallinto pärjää, jos se onnistuu helpottamaan asiakkaan elämää. Automaatio, robotiikka ja keinoäly tulevat tai ovat jo tulleet myös Verohallintoon. Tulevaisuus edellyttää epävarmuuden ja epäonnistumisen sietämistä.