Reuters: Noin 300 venäläisyrityksen palkkasotilasta kuollut tai loukkaantunut Syyriassa

Venäjän viranomaisten mukaan viisi sen kansalaista on mahdollisesti saanut surmansa Syyriassa. Kuolonuhreilla ei ole mitään yhteyttä Venäjän asevoimiin, maan ulkoministeriö sanoo.

Venäjä
Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili Hmeimimin tukikohdassa Syyriassa 11.11.2017.
Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili Hmeimimin tukikohdassa Syyriassa 11.11.2017.Michael Klimentyev / EPA

Arviolta 300 venäläisen turvallisuusyrityksen palkkasotilasta on joko kuollut tai loukkaantunut Syyriassa viime viikolla käydyssä taistelussa, uutistoimisto Reuters raportoi.

Reuters perustaa väitteensä kolmelle nimettömälle lähteeelle, jotka ovat perehtyneet tapaukseen.

Uutistoimiston haastatteleman venäläisen sotilaslääkärin mukaan noin 100 henkilöä sai surmansa Syyriassa viime viikolla. Toisen lähteen mukaan kuolonuhreja on yli 80.

Taistelukentällä haavoittuneita sotilaita on toimitettu viime viikonlopun aikana neljään venäläiseen sotilassairaalaan, neljä Reutersin haastattelemaan lähdettä kertoo.

Väitetyt sotilastappiot ovat syntyneet 7. helmikuuta. Samana päivänä Yhdysvaltojen johtaman liittouman joukot hyökkäsivät Syyrian hallitusta tukevia joukkoja vastaan maan itäosassa, lähellä Deir ez-Zorin kaupunkia.

Venäjä kiistää

Kreml ja Venäjän puolustusministeriö eivät ole kommentoineet väitteitä venäläisuhreista.

Venäjän ulkoministeriön tiedottajan Maria Zaharovan mukaan on mahdollista, että viisi Venäjän kansalaista on saanut viime viikolla surmansa Syyriassa käydyssä tastelussa. Näillä henkilöillä ei ole ulkoministeriön mukaan mitään yhteyttä Venäjän asevoimiin.

Väitteet kymmenistä tai sadoista venäläisuhreista ovat Venäjän vastustajien tuottamaa propagandaa, Zaharova sanoi.

Mikäli väitteet kuolonuhreista pitävät paikkansa, Venäjä on kärsinyt suurimman yksittäisen sotilastappion sitten vuoden 2014, jolloin yli 100 venäläisen uskotaan menettäneen henkensä Ukrainassa käydyissä taisteluissa.

Venäjä on kiistänyt lähettäneensä sotilaita tai vapaaehtoisia Ukrainaan, eikä ole vahvistanut näitä tappioita.

Riskit kasvavat

Syyrian pitkään jatkuneessa sisällisodassa Venäjä on tukenut maan presidenttiä Bashar al-Assadia. Yhdysvallat taas on vaatinut Al-Assadia luopumaan virastaan.

Reutersin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan Venäjä käyttää nyt Syyriassa paljon yksityisiä palkkasotilaita, mikä mahdollistaa maajoukkojen käytön pienemmillä poliittisilla riskeillä.

Palkkasotilaat toteuttavat Venäjän asevoimien antamia tehtäviä, mutta Kremlin ei tarvitse kantaa sotilaista samanlaista vastuuta kuin Venäjän armeijan omista joukoista. Suurin osa näistä alihankkijoista on Venäjän kansalaisia, joskin käytössä on myös Ukrainan ja Serbian passeja, Reuters raportoi.

Syyrian sisällissodassa Venäjä ja Yhdysvallat pyrkivät välttämään suurvaltojen välistä sotilaallista konfliktia, mutta Venäjän taipumus käyttää palkkasotilaita tekee tästä tasapainottelusta entistä vaikeampaa, Reuters kirjoittaa.

Lähteet: Reuters