Keski-Porin seurakunnassa eripuraa uuden kirkkoherran vaalitavasta

Nykyinen Keski-Porin kirkkoherra Kari Erkkola on jäämässä eläkkeelle marraskuussa.

Kirkkoherranvaalit
Keski-Porin kirkko
Keski-Poriin valitaan uusi kirkkoherra tänä vuonna.Nea Hakamäki ja Ellen Rautava / Yle

Keski-Porin seurakunnassa on syntynyt kiista uuden kirkkoherran vaalitavasta.

Nykyinen kirkkoherra Kari Erkkola jää eläkeelle marraskuun alussa. Seurakuntaneuvosto käsitteli uuden kirkkoherran vaalitapaa tiistaina.

Osa seurakuntaneuvoston jäsenistä vaati pidettäväksi suoraa kansanvaalia, jossa kaikki seurakunnan jäsenet olisivat päässeet äänestämään kirkkoherrasta. He jäivät kuitenkin vähemmistöön äänin 9–6, kun enemmistö tahtoi välillistä vaalia, jossa seurakuntaneuvosto valitsee kirkkoherran. Lopullisen ratkaisun asiasta tekee tuomiokapituli.

Päteekö päätös?

Seurakuntaneuvoston kokoomusryhmässä istuva mutta nykyisin vihreitä edustava Jaakko Lehtonen kuitenkin sanoo julkisuuteen lähettämässään tiedotteessa, että kirkkoherra Erkkolan mukaan seurakuntaneuvoston päätös on muodoltaan sopimaton. Erkkola on Lehtosen mukaan todennut, että vaalitapa olisi pitänyt perustella.

Lehtosen mukaan seurakuntaneuvoston jäsenet ovat todenneet keskinäisessä sähköpostikirjeenvaihdossaan, että asiaa käsitellään uudestaan 27. helmikuuta. Tästä ei kuitenkaan ole merkintää netissä olevassa päätöspöytäkirjassa (siirryt toiseen palveluun).

– Seurakuntien ympäri Suomea pitää valita avoimuus toimintaperiaatteekseen suhmuroinnin sijaan. Virheellisen ja valheellisen tiedon antaminen sekä päätösten pitäminen omissa käsissään laajan julkisen keskustelun sijaan ei ole kestävää organisaatiolle, joka haluaa olla luotettava tekijä vuoden 2018 Suomessa, Lehtonen kirjoittaa.

"Vaaleja muutenkin paljon"

Yle ei ole tavoittanut kirkkoherra Kari Erkkolaa kommentoimaan asiaa. Kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Marjaana Nummi sen sijaan kertoo, että ei ole kuullutkaan Lehtosen mainitsemasta kirjeenvaihdosta. Nummen mielestä kirkkoneuvoston tekemä päätös on lopullinen ja netissä oleva päätöspöytäkirja pitää paikkansa.

Nummi kertoo kannattaneensa välillistä vaalia, koska suora kansanvaali on eri puolilla Suomea kiinnostanut vain harvoja seurakuntalaisia ja äänestysprosentit ovat jääneet mataliksi.

– Vaaleja on muutenkin paljon. Seurakuntaneuvostolla on paremmat mahdollisuudet saada tietoa ehdokkaista haastatteluilla, Nummi perustelee.

Myöhemmin Nummi soittaa uudestaan ja täydentää, että hän on kyllä nähnyt kirjeenvaihdon mutta että hänen mielestään Erkkola ei ole kirjeenvaihdossa pitänyt päätöstä sopimattomana. Hän korostaa, että lautakunta keskustelee vielä seuraavassa kokouksessaan ratkaisun perusteista ja liittää ne tuomiokapitulille lähtevään anomukseen.

Lisätty klo 13:44 viimeinen kappale.