1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. huumeet

Rikosliigan pomo sai kovan tuomion yhdessä Suomen historian suurimmista huumejutuista – 13 vuodeksi vankilaan

huumeet
Huumeoikeudenkäynnin osapuolet istuvat Kouvolan käräjäoikeuden salissa 7.12.2017.
Huumeoikeudenkäynti alkoi Kouvolassa joulukuun alussa.Vesa Grekula / Yle

Kotkalainen huumepomo Esa-Pekka Toikka on tuomittu 13 vuodeksi vankilaan yhdessä Suomen historian suurimmista huumeoikeudenkäynneistä.

Huumeliiga toi maahan ja piti hallussaan huomattavia määriä amfetamiinia ja hasista. Huumeita tuotiin Hollannista Suomeen. Ryhmällä oli myös kannabiskasvattamo Kotkan Karhulassa. Keskusrikospoliisi on takavarikoinut liigalta yhteensä 275 000 euroa.

Toikka on saanut Kymenlaakson käräjäoikeudessa tuomion viidessä törkeässä huumausainerikoksessa. Käräjäoikeuden mukaan Toikan rooli on ollut huumeliigan toiminnassa keskeinen ja merkittävin.

Toikka on istunut aiemminkin pitkiä huumetuomioita. Viimeksi hänet on tuomittu vastaavista teoista 11 vuoden vankeusrangaistukseen vuonna 2001.

Toikka toimi 90-luvulla Kymenlaakson huumeparonina toimineen Osmo "Lusu" Ahlqvistin henkivartijana.

Kahdelletoista miehelle tuomio

Syytettyinä huumeoikeudenkäynnissä oli kaikkiaan 14 miestä.

Toikan lähin mies sai seitsemän vuoden vankeustuomion. Käräjäoikeus katsoi hänen roolinsa olleen merkittävä. Mies hoiti yhteydenpitoa Hollantiin huumausaineiden rahankuljetuksiin liittyen. Hän myös säilytti käteisvaroja.

Sammonaukion liikekiinteistöön Kotkan Karhulaan perustetun kannabiskasvattamon tilat omistanut mies sai viiden vuoden vankeusrangaistuksen. Myös hän toimi Toikalta saamiensa ohjeiden mukaan ja on ollut tätä lähellä liigan hierarkiassa. Hän ja toinen syytetyistä viljelivät kasvattamossa kaksi hamppuviljelmää. Asian tullessa ilmi toisen viljelmän reilut 60 tainta olivat kasvamassa ja edellisen viljelmän sato kuivumassa. Kahdesta viljelmästä on arvioitu saatavaksi reilut kolme kiloa marihuanaa.

Kaksi kuriirina toiminutta miestä saivat kolmen ja kahden vuoden vankeustuomiot.

Myös kaksi muuta miestä tuomittiin vankilaan törkeästä huumausainerikoksesta. Miehet olivat sopineet amfetamiinierän toimittamisesta Kotkasta Jyväskylään. Toinen miehistä yritti siis laittomasti levittää ja toinen laittomasti hankkia huumeita. Teko jäi yritykseksi, sillä poliisin onnistui takavarikoida huumeet pakettiautosta Heinolassa, kun niitä oltiin kuljettamassa perille.

Lisäksi viisi miestä sai ehdollisen vankeustuomion. Kahden miehen syytteet hylättiin näytön puutteen vuoksi.

Lue seuraavaksi