1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Työhakemus

Viisi vinkkiä kesätyöhakemukseen: ole rehellinen, selkeä ja näytä intosi

Kesätöitä hakevan kannattaa panostaa hakemukseen, mutta työnhakutaidot ovat toisinaan ruostuneet myös työelämässä olevilta. Vanhanaikainen tyyli viestii siitä, että hakijaa ei kiinnosta uudistua ja pysyä ajan hermolla

Työhakemus
Kuvassa on käsin kirjoitettu työhakemus.
Inkeri Pyylampi / Yle

Gylling Accounting Oy:n henkilöstöpäällikkö Salla Ylinen käy työssään läpi paljon työhakemuksia. Hänellä on muutama neuvo kesätyöhakemuksia tehtaileville nuorille.

1. Kerro selkeästi mitä haluat

– Kerro selkeästi millainen työ kiinnostaa ja miksi. Kannattaa näyttää, että on kiinnostunut juuri kyseisestä firmasta ja että hakija tietää mitä yritys tekee, neuvoo Ylinen.

Pitää myös osata kertoa mihin haluaa.

– Jos hakijalle kelpaa kaikki, on vaikea perustella miksi haluaa juuri tiettyyn tehtävään. Kannattaa keskittyä aidosti siihen, mikä kiinnostaa oikeasti kuin kelpuuttaa kaikki, sanoo Ylinen.

2. Jätä kliseet

"Olen avoin, luotettava ja idearikas". Näihin kliseisiin ei kannata liikaa luottaa. Nuoren kannattaa laittaa hakemukseen se kokemus, mikä on ehtinyt karttua.

– Tarkkuus, vastuuntunto tai haasteista pitäminen ovat myönteisiä piirteitä. Omien vahvuuksien sanallistaminen hakemuksessa kannattaa.

Kerro selkeästi kuka olet.

– Persoonallisuudestaan kannattaa kertoa enemmän omin sanoin. Hakemuksesta pitää käydä ilmi nuoren ihmisen motivaatio ja innostus.

3. Älä kopioi muista hakemuksistasi

Hakemuksen sanamuodoista on helppo päätellä, onko kyseessä vain kopio toiseen yritykseen tehdystä työhakemuksesta. Jos hakemuksessa ei ole mitään yrityksestä itsestään, niin se kertoo kokeneelle työhönottajalle jo paljon.

– Kannattaa kuvailla, mikä omassa osaamisessa hyödyttää yritystä. Hakemuksesta käy kyllä ilmi, onko hakija edes käynyt tutustumassa firman nettisivuihin, sanoo Salla Ylinen.

4. Virheetön ansioluettelo

Ansioluettelon pitää olla selkeä, yksinkertainen ja virheetön, muistuttaa Salla Ylinen.

– Tyyppi voi olla hyväkin, mutta jos ansioluettelossa on virheitä, se kertoo, ettei ole nähty vaivaa tehdä sitä kunnolla. Jos edes hakemusta ei ole viilattu, niin kuinka niiden töiden laita sitten on?

5. Päivitä tietosi siitä, millainen on hyvä hakemus

Myös aikuisten työhakemuksissa on parannettavaa.

– Menneen ajan taidoilla ei pääse pitkälle. Hakemuksesta näkee, että cv:tä ei olla totuttu päivittämään. Se kertoo, että hakija ei seuraa aikaansa eikä hänellä ole halua kehittyä, sanoo Salla Ylinen.

Lue seuraavaksi