Oletko himohiihtäjä, sunnuntaisivakoija vai fiilistelijä? Tässä kuumimmat latuvinkit kaupunkilaiselle

Listasimme juttuun hiihtovinkit pääkaupunkiseudulta. Sopivia reittejä löytyy alueelta joka lähtöön.

hiihto
hiihtäjiä
Brysselissä asuvat Alvari ja Martta Salonen ovat juuri oppineet hiihtämään.Jaani Lampinen / Yle

Hiihtokausi on nyt kuumimmillaan myös pääkaupunkiseudulla, kun lunta riittää.

Lasten kanssa hiihtämään lähteville Suomen Latu ry suosittelee pikkulenkkejä, joissa ei ole liian korkeita mäkiä. Helppoja, lyhyitä ja tasaisia reittejä nuorille sivakoijille löytyy esimerkiksi Paloheinästä ja Vantaan Hakunilasta.

Yksi lapsiperheiden suosikki löytyy väliltä Hermanni–Viikki.

Jos lasten kanssa haluaa matkustaa metrolla hiihtämään, suosittelee Suomen Latu suuntaamaan esimerkiksi Tapiolaan. Pohjois-Tapiolassa, uimahallin takana on pikkuinen puisto, jossa on mukava lenkki perheen pienimmille.

Raitiovaunulla pääsee Keskuspuiston laitaan Laakson ratsastusareenan kupeeseen, josta lähtee lapsille sopiva reitti Maunulan majalle. Siellä voi nauttia vaikkapa munkit ja mehut.

Suomen Latu ry:n viestintä- ja markkinointipäällikkö Panu Könönen muistuttaa, että lasten kanssa hiihtoreissulle lähdettäessä kannattaa aina pakata mukaan eväät, jotta retkestä jäisi kiva muisto. Jos ei valmiiksi ajettuja lapsille sopivia latuja löydy läheltä, niin aina voi tehdä itse ladun lähipuistoon tai vaikkapa kerrostalojen väliselle pihalle.

Näin pikkuhiihtäjät pääsevät kotiovelta nauttimaan hiihdon hurmasta, eivätkä väsy jo matkalla ladulle.

Grafiikka kartta
Yle Uutisgrafiikka

Himohiihtäjä pääsee sivakoimaan kymmeniä kilometrejä putkeen

Haasteita kaipaava hiihtäjä voisi Paloheinän lenkkien lisäksi suunnata vaikka Vantaan Hakunilan kilparadalle tai Leppävaaran sprinttiladulle.

Jos pituutta lenkille kaipaa, niin himohiihtäjä voi vetäistä neljänkymmenen kilometrin lenkin Paloheinästä Vantaan kautta Espoon Korpilammelle ja takaisin. Korpilammella pääsee myös saunaan ja kylpemään.

Ruuhkaa pääkaupunkiseudun laduilla hyvillä keleillä on, mutta mäkiä ja pituuttakin hikilenkilleen saa, jos haluaa.

Grafiikka kartta
Yle Uutisgrafiikka

Luontoreittejä sunnuntaihiihtäjille – niille, jotka haluavat nauttia

Sunnuntaihiihtäjälle eli nautiskelijalle Suomen Latu suosittelee Paloheinän lisäksi esimerkiksi upeaa luontoreittiä Espoon Oittaalta Nuuksioon. Oittaalla voi myös kahvitella, saunoa, uida avannossa tai nauttia yhdet huurteiset.

Myös esimerkiksi Malmin lentokentän laduilla voi fiilistellä: kenttä kannattaa hiihtää ainakin kaksi kertaa ympäri, jotta sunnuntaihiihtäjäkin saa kuntoaan kohoamaan ulkoilun ohessa pieniä mäkiä noustessaan.

Grafiikka kartta
Yle Uutisgrafiikka

Lisää vinkkejä ja videoita hiihtämiseen

Enemmän pääkaupunkiseudun hiihtokarttoja löytyy ulkoliikunta.fi (siirryt toiseen palveluun)-palvelusta. Sieltä voi bongata lisää itselleen sopivia hiihtolenkkejä. Espoon, Helsingin ja Vantaan kaupunkien ylläpitämään palveluun ei Suomen Ladun viestintä- ja markknoinointipäällikön, Panu Könösen mukaan kannata kuitenkaan sataprosenttisesti luottaa: täysin ajan tasalla eivät latutiedot aina ole.

Ennen ladulle lähtöä kannattaakin vilkaista ulos ikkunasta. Varsinkin suojasäällä ladut voivat mennä huonoon kuntoon ja risuja voi kerääntyä hiihtäjän kiusaksi. Kaikkia pääkaupunkiseudun latuja ei ulkoliikuntakartasta edes löydy.

Suomen Latu on koonnut lisää vinkkejä ja videoita nettiin omille sivuilleen (siirryt toiseen palveluun). Jos haluaa oppia uusia hiihtotekniikoita tai kaipaa vinkkejä kuinka esimerkiksi kannattaa opettaa lasta hiihtämään, voi tarkistaa tekniikat videolta (siirryt toiseen palveluun) ennen hiihtolenkkiä vaikka yhdessä lapsen kanssa.

Hiihtäjiä ladulla.
Jaani Lampinen / Yle