1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rokotteet

Rokotetutkimuksissa nuorimmat ovat vain muutaman viikon ikäisiä vauvoja

Osa rokotettavista ihmisistä saa tutkittavan rokotteen, osa vertailurokotteen. Paikoittaisesta rokotusvastaisuudesta huolimatta tutkimuksiin riittää vapaaehtoisia.

Kuva: Yle

Rokotetutkimuksiin osallistuminen kiinnostaa satakuntalaisia. Suomalaisten rokotusasenteet ovat olleet paikoin kyseenalaisia, mutta rokotusten tutkimiseen suhtaudutaan silti positiivisesti.

Valmisteilla olevia rokotteita tutkitaan kutsumalla rokotettavaksi tavallisia suomalaisia.

– Väestörekisterikeskuksen kautta kutsutaan määrätyn ikäisiä kohderyhmän mukaan. Nuorin on tällä hetkellä kuusiviikkoinen, vanhin taisi olla 86-vuotias. Yleensä löytyy hyvin kiinnostuneita lähtemään mukaan, kertoo Porin rokotetutkimusklinikan tutkimushoitaja Tiia Karhu.

Porin klinikalle kuuluu koko Satakunnan alue. Tällä hetkellä tutkitaan esimerkiksi uutta B-hepatiittirokotetta.

– B-hepatiitille on olemassa rokote, mutta se ei suojaa noin kymmentä prosenttia ihmisistä. Sairastumisesta voi seurata kroonistuminen, maksasyöpä tai pahimmassa tapauksessa kuolema. On tärkeää, että myös loput kymmenen prosenttia saisi suojan, sanoo tutkija Miia Virta.

Toista kertaa mukana

Porilainen Iida Sjöblom on 18-vuotiaana jo toista kertaa mukana rokotetutkimuksessa. Ensimmäiseen hän pääsi koulun kautta 9. luokalla.

– Riitti kun on perusterve. Muuten voi elää ihan normaalia elämää. Ei tarvinnut jättää mitään tekemättä.

Tällä hetkellä Sjöblom on mukana tutkimuksessa, jossa selvitetään aivokalvontulehdukselle kehitettävän rokotteen vaikutuksia. Tutkimus on pitkä, jopa kolmevuotinen.

– Olen saanut jo yhden rokotteen. Yhteensä niitä annetaan kaksi tai kolme.

Ilman tutkimuksia sairauksiin ei välttämättä voitaisi kehittää rokotteita tai tiedetä, ovatko ne turvallisia.

Iida Sjöblom

Sjöblom opiskelee lähihoitajaksi. Kiinnostus tutkimuksiin on syntynyt osittain alavalinnan takia.

– Ilman tutkimuksia sairauksiin ei välttämättä voitaisi kehittää rokotteita tai tiedetä, ovatko ne turvallisia, Sjöblom miettii.

Haittavaikutuksista raportoidaan klinikalle

Tutkimukseen osallistuneiden kokemista oireista raportoidaan tarkasti. Iida Sjöblomilla pahoja haittavaikutuksia ei ole tullut.

– Pieni kuume on noussut ja pistokohta ollut hieman paisunut, ei muuta.

Ensimmäisellä kerralla Sjöblom oli alaikäinen, ja klinikalta soitettiin suoraan hänen äidilleen, joka kertoi tytön voinnista.

– Toisella kerralla minulle annettiin kuukaudeksi puhelin, jolla raportoin oireista.

Iida Sjöblom rohkaisee lähtemään mukaan rokotetutkimuksiin, mikäli sellaiseen tarjoutuu mahdollisuus.

– Luokkakavereillekin aina sanon, että kannattaa lähteä. Varsinkin, kun suurempia haittoja rokotteista ei tule. Minulla oli piikkikammo pienenä, mutta nyt sitäkään ei enää ole.