Lehijärvi toipumassa hitaasti suuresta jätevesivuodosta

Tammikuisen jätevesivuodon jälkeen tilanne on korjaantunut jo niin paljon, että Lehijärven vesi on taas uimakelpoista.

Jätevesivuoto
Lehijärven vettä lasissa
Uusimpien tutkimusten mukaan Lehijärvi on toipumassa taannoisesta jätevuodosta.Ville Välimäki / Yle

Hämeenlinnan Jyrätien tuntumassa 22. tammikuuta tapahtuneen jätevesivuodon vaikutukset hiipuvat Myllyojassa ja Lehijärvessä. Hämeenlinnan viranomaispalvelujen tiedotteen mukaan tiistaina otettujen näytteiden indikaattoribakteeripitoisuudet Myllyojassa ja Lehijärvessä olivat selkeästi laskeneet aiempaan verrattuna.

Välittömästi Jyrätien pumppaamon alapuolella veden hygieeninen laatu on samaa tasoa kuin sen yläpuolella. Kauempana sijaitsevalla näytepisteellä veden hygieeninen laatu heikkenee. Ojan alajuoksulla se paranee, kun virtaama lisääntyy moninkertaiseksi.

Lehijärvessä ojan edustalla veden hygieeninen laatu on samaa tasoa kuin ojavedessä. Tammikuun lopun näytteisiin verrattuna laatu on kuitenkin selvästi parantunut. Vesi on silminnähden ruskeampaa kuin Lehijärven pääsyvänteen päällysvesi. Lehijärven pääsyvänteen päällysvedessä veden hygieeninen laatu oli moitteeton.

Myllyojan laatu heikko - Lehijärvessä voisi jo uida

Tulosten perusteella veden hygieeninen laatu oli heikoin Myllyojassa Hirsimäentien rummussa. Kolibakteereja oli noin puolet uimaveden raja-arvosta. Seuraavaksi korkein bakteeripitoisuus löytyi Ilveskalliontien kohdalta. Lehijärven ojan suusta E. coli -pitoisuudeksi saatiin kymmenesosa raja-arvosta.

Tulokset kertovat, että Jyrätien jätevesivuodon aiheuttamat bakteeripitoisuudet ovat laskeneet voimakkaasti sekä Myllyojassa että Lehijärvessä.

Hämeenlinnan viranomaispalvelut ohjeistaa edelleen huomioimaan jätevesivaikutukset Myllyojassa. Lehijärvessä uiminen on mahdollista, sillä pitoisuudet ovat selvästi alle uimavesille annettujen raja-arvojen. Lehijärven vettä voi käyttää normaalisti esimerkiksi sauna- ja kylpyvetenä.

Jätevesivuodon seurantaa Myllyojalla ja Lehijärvellä jatketaan viikolla 9.