Lisärahoitus parantaa teiden talvikunnossapitoa myös Itä-Suomessa: tienhoitoa tehostetaan muun muassa 9-tiellä Tuusniemen rekkaturman paikalla

Itä-Suomessa talvikunnossapidon tasoa nostetaan valtateillä 9 ja 23 sekä oikotiellä Savonlinnan seudulla.

teiden kunnossapito
Rekkaonnettomuus Tuusniemellä.
9-tiellä sattui viime marraskuussa onnettomuus, jossa kuoli rekan kuljettaja.Antti Karhunen / Yle

Maanteiden talvihoidon taso nousee paikoin myös Itä-Suomen maanteillä.

Liikenne- ja viestintäministeriö päätti torstaina kahden miljoonan euron lisärahoituksesta (siirryt toiseen palveluun), jotta teiden hoitoluokkia saadaan nostettua jo tänä talvena.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen toimialueella Pohjois- ja Etelä-Savossa sekä Pohjois-Karjalassa talvihoito paranee noin 140 kilometrin matkalla. Lisäksi ELY-keskus voi käyttää jatkossa aikaisempaa enemmän rahaa hiekoitukseen ongelmapaikoissa.

ELY-keskus neuvottelee muutoksista urakoitsijoiden kanssa, ja talvihoidon tason nosto on tarkoitus viedä käytäntöön niin pian kuin mahdollista.

Merkittävimmät tason nostot Kuopion ja Joensuun sekä Varkauden ja Viinijärven välillä

Valtatiellä 9 Riistaveden ja Outokummun välisen osuuden hoitoluokka nousee eli jatkossa koko 9-tien osuus Kuopiosta Joensuuhun on samaa ykköstason hoitoluokkaa. Sama muutos tehdään Varkauden ja Viinijärven välillä valtatiellä 23, kun Rummukkalan ja Viinijärven välisen osuuden hoitoluokkaa nostetaan.

Merkittävin muutos on, että teiden suolaus tehostuu. Alemmassa luokassa tietä suolataan vain syksyisin mustan jään aikaan tai pakottavassa tarpeessa.

Talvikunnossapito tehostuu myös Savonlinnan seudulla 5-tien ja valtatie 14 välisellä oikotiellä Parkumäen ja Rantasalmen välillä. Siellä tietä ei ole aiemmin suolattu ollenkaan, mutta jatkossa sitä suolataan mustan jään aikaan tai pakottavassa tarpeessa.

Parannuksia tehtiin jo vuodenvaihteessa

Koko maassa talvihoidon taso nousee jatkossa noin 1 300 kilometrin matkalla. Talvihoitoluokkia nostettiin jo vuodenvaihteessa lähes 700 kilometrillä vilkasliikeisimmillä osuuksilla, Itä-Suomessa parilla 5-tien pätkällä.

Teiden talvikunnossapito on puhuttanut pitkin talvea muun muassa eri puolilla Suomea sattuneiden onnettomuuksien vuoksi. Esimerkiksi juuri Kuopion ja Joensuun välisellä 9-tiellä sattui marraskuun lopulla kolari, jossa kuoli rekan kuljettaja. Turma sattui osuudella, jonka talvihoidon tasoa on nyt päätetty nostaa.

Liikennevirasto kertoo uudistavansa kokonaisuudessaan talvihoidon toimintalinjat tämän vuoden aikana niin, että uusi urakkamalli on käytössä syksyllä 2019 alkavissa talvikunnossapidon urakoissa.

– Myös digitalisaatio mahdollistaa uudenlaiset avaukset laadun seurannassa ja toimenpiteiden kohdentamisessa, sanoo Liikenneviraston kunnossapidon ja digitalisaation asiantuntija Otto Kärki.