Kuopion yliopistolliseen sairaalaan tulee apteekki – ensimmäisten joukossa koko Suomessa

Kuluttajille palveluitaan tarjoava apteekki avautuu marraskuussa. Se toimii sairaalan pääaulassa.

apteekit
Farmaseutti työntää lääkekärryjä.
Uusi apteekki palvelee poliklinikoilla käyviä kuluttajia. Sairaalassa sisällä olevia potilaita palvelee edelleen KYSin sairaala-apteekki (kuvassa).Sakari Partanen / Yle

Kuopion yliopistollisen sairaalan yhteyteen perustetaan apteekki, joka tarjoaa palveluitaan myös kuluttajille.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea päätti viime vuonna, että Kuopioon kantakaupungin alueelle perustetaan uusi apteekki. Lupa myönnettiin seinäjokiselle apteekkarille Jukka Väätäiselle, joka päätti sijoittaa apteekin KYSiin.

Sairaalan pääaulaan tulevalle apteekille remontoidaan lähikuukausina sopivat tilat, joiden on tarkoitus olla valmiit syksyllä. Apteekki avautuu marraskuussa.

KYSin tiedotteen mukaan apteekki palvelee lähinnä poliklinikoilla käyviä potilaita ja muita sairaaloissa pistäytyviä ihmisiä. Sairaalassa sisällä olevat potilaat saavat lääkkeensä edelleen sairaala-apteekista ja ne kuuluvat osana hoitomaksuun.

– Tämän uuden avoapteekin ansiosta potilaiden ei enää tarvitse lähteä etsimään mistään muualta auki olevaa apteekkia kotiutuessaan sairaalasta. Näin heiltä säästyy aikaa ja rahaa, apteekkari Väätäinen sanoo tiedotteessa.

Apteekkari Jukka Väätäinen
Jukka Väätäinen on sairaalan uuden apteekin apteekkari.Matti Myller / Yle

Apteekkitoimintaa tällä hetkellä Etelä-Pohjanmaalla pyörittävä Väätäinen ei osaa vielä arvioida, tuleeko apteekki olemaan auki ympäri vuorokauden.

KYSin mukaan vastaavaa yleisölle avointa apteekkia ei toimi tällä hetkellä missään muussa sairaalassa. Apteekin perustaminen sairaalan tiloihin on ollut mahdollista ennenkin, mutta sairaaloita ei välttämättä ole pidetty yhtä hyvinä liikepaikkoina kuin esimerkiksi kauppakeskuksia. Viime aikoina Fimea on alkanut edistää apteekkien tuloa sairaaloihin.

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa avautuva vastaavanlainen yksityinen apteekki toimii väliaikaisissa tiloissa vuoteen 2020 saakka, kunnes sille tarkoitetut lopulliset tilat valmistuvat sairaalan uuteen pääaulaan.

Korjaus 16.4.: Toisin kuin artikkelin alkuperäisessä versiossa luki, Tampereella avautuva apteekki ei ole sairaala-apteekki, vaan samanlainen yksityinen kuluttajille avoin apteekki kuin KYSin uusi apteekki.