1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. ammatit

Katso hakukoneesta, miten miesten ja naisten palkat eroavat eri ammateissa ja ketkä ansaitsevat eniten

Tilastokeskuksen palkkatilastoista selviää, miten paljon eri ammateissa ansaitsee palkkaa kuukaudessa. Oma palkkasi selviää, kun kirjoitat hakukenttään ammattisi. Juttu on julkaistu helmikuussa 2018.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP
Tekijät

Palkkarakennetilasto kertoo kokonaisansiot kuukaudessa bruttona eli niistä ei ole vähennetty veroja tai muita maksuja. Tilastokeskuksen kokonaisansiot vuodelta 2016 sisältävät kaikki palkanlisät, ylityöansiot ja luontaisedut, mutta eivät lomarahoja tai tulospalkkioita. Osa-aikaiset eivät ole mukana kuukausiansioissa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Eri ammattiryhmien palkoista kerrotaan hakukoneessa keskimmäinen eli mediaanipalkka. Mediaani on lukujoukon keskimmäinen summa eli sekä yli että alle sen summan tienanneita on yhtä paljon.

Tilastosta löytyy 168 ammattiryhmää, ja hakukoneesta voit katsoa oman palkkasi. Sieltä selviävät myös miesten ja naisten ansioiden erot saman ammattiryhmän sisällä, ja kuinka paljon naisen euro on suhteessa miehen mediaaniansioon.

Alla olevista grafiikoista voi katsoa naisten ja miesten kymmenen eniten ansaitsevaa ammattiryhmää.

Kuva: Mikko Airikka | Yle
Kuva: Mikko Airikka | Yle

Listasimme myös kymmenen vähiten ansaitsevaa ammattiryhmää miehistä ja naisista, ne voi katsoa alta.

Kuva: Mikko Airikka | Yle
Kuva: Mikko Airikka | Yle

Katso tästä grafiikasta naisten ja miesten palkkakehityksen muutos vuosina 2010–2016. Tummansinisellä on naisten mediaaniansioiden kehitys, vihertävällä kuvaajalla näkyy miesten vastaava kehitys.

Kuva: Mikko Airikka | Yle