Porin vihreät: Lammin tuulipuisto on hyväksyttävä

Vihreiden valtuustoryhmässä on ollut myös tuulivoiman vastustajia, mutta saattaa olla, että yksikään vihreä ei äänestä voimaloita vastaan.

Pori
Tuulivoimala puolipilvistä taivasta vasten.
Arvo Vuorela / Yle

Porin seudun vihreät ovat päätyneet kannattamaan Lammin kiisteltyä tuulipuistoa. Tämä sinetöinee puiston kannattajien voiton äänestyksessä valtuustossa kuun lopussa.

Vihreiden paikallisjärjestö perustelee kantaansa kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisellä. Puheenjohtaja Juuli Ojansuun mukaan Lammin tuulipuistokaava on hyvin valmisteltu.

– Kaavaan liittyvä tutkimus ja mallinnus on tehty parhaan nykytietämyksen mukaan. Vihreät puolueena nojaa päätöksenteossaan tieteellisesti tutkittuun ja todistettuun tietoon. Aiemmat ongelmat on huomioitu lupaprosessia ja melun raja-arvoja tiukentamalla. Uuden tuulivoimalan sijainti on perusteltu ja kaava tulee hyväksyä, Ojansuu perustelee.

Vihreiden valtuustoryhmässä on ollut myös tuulivoimaan kriittisesti suhtautuvia. Kaavaa arvostellut valtuutettu Kaarina Ranne sanoo, että hän on kuitenkin todennäköisesti päätymässä samalle kannalle muun ryhmän kanssa. Ryhmäkuria vihreillä ei ole.

Suuri tuulipuisto

Jos valtuusto hyväksyy kaavan, Ahlaisten Lammiin nousee 14 voimalan tuulipuisto. Voimaloiden napakorkeus olisi enintään 150 metriä ja kokonaiskorkeus enintään 220 metriä.

Tuulipuiston vastustajat pelkäävät, että voimalat tuottavat häiritsevää melu- ja välkehaittaa lähistön asukkaiden kiusaksi. Yle julkaisi äskettäin tuulivoimameluun perehtyneen tutkijan arvion, jonka mukaan Lammin tuulipuiston melumallinnukset on tehty väärällä tavalla. Melumallinnusten tekijät kiistivät virheet.

Jo tähän mennessä SDP ja kokoomus ovat ilmoittaneet kannattavansa tuulipuistoa. Kaavan taakse näyttää nyt löytyvän selvä enemmistö valtuutetuista.