Ylityökielto kaupan alalle, alkaa heti maanantaina – kaupan hyllyillä vaikutukset näkyvät parin päivän viiveellä

Työehtosopimusneuvottelut katkesivat tänään.

ylityö
Asiakkaita kaupassa ostoksilla.
Kimmo Hiltunen / Yle

Palvelualojen ammattiliitto Pam on julistanut kaupan alalle ylityökiellon. Se alkaa ensi maanantaina kuudelta aamulla.

Lisäksi liukuvan työajan plussaldon kerryttäminen on kielletty.

Alan työehtosopimusneuvottelut katkesivat tänään perjantaina Pamin ja työnantajien Kaupan liiton välillä. Kaupan alan työehtosopimus koskee noin 250 000 työntekijää myymälöissä, kaupan konttoreissa ja varastoissa.

Pamin puheenjohtajan Ann Selinin mukaan ylityökielto näkyy kauppojen hyllyillä parin kolmen päivän viiveellä.

– Erityisesti tämä vaikuttaa logistiikkakeskuksiin eli suuriin kaupan varastoihin. Kielto tuntien kerryttämisestä liukumasaldoihin puolestaan vaikuttaa konttoripuolella. Myymälöissä, joissa on paljon osa-aikaisia, näillä ei vielä maanantaina ole varmastikaan suurta vaikutusta.

Pamin hallitus kokoustaa seuraavan kerran ensi torstaina. Ylityökieltoa ollaan Pamin puheenjohtajan Ann Selinin mukaan valmiita jatkamaan niin kauan kuin tarve vaatii.

– Yritämme nopealla aikataululla katsoa, millaisia vaikutuksia tällä on työnantajapuoleen. Haemme edelleen sitä, että ratkaisuun päästäisiin neuvotteluteitse.

Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala muotoilee, ettei vielä ole tietoa, miten ylityökielto ja liukumien kerrytyskielto vaikuttavat. Hän uskoo, että alkuviikosta nähdään, mitkä vaikutukset ovat.

– Suomalaisen kaupan toimintaympäristö on muuttunut. Etenkin digitalisaation ja kansainvälisen verkkokaupan kehityksen takia on tarve modernisoida alan työehtosopimusta, Lavikkala kuvailee.

Kaupan alan työehtosopimusneuvottelut alkoivat 11. tammikuuta. Ne jumiutuivat tänään palkkaratkaisun takia.

– Kaupan liitto on sitoutunut noudattamaan yleistä linjaa, jolla muutkin palkkaratkaisut ovat syntyneet. Pam haluaa sen ylittävän korotuksen, Lavikkala luonnehtii.

*Lue myös: *

Mikseivät suomalaiset innostu ostamaan ruokaa netistä? – "Emme ole valmiita maksamaan siitä, että joku toinen hoitaa ostokset"