1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ravintolat

Luulitko voivasi ostaa kohta oluen kotiin jokaisesta baarista? Etujärjestöllä synkkä arvio: Ravintoloilla tuskin kovin suurta intoa ulosmyyntiin

Uusi alkoholilaki tulee pian kokonaisuudessaan voimaan ja tuo ravintoloille oikeuden hakea vähittäismyyntilupaa alkoholille. Kansalaisten arjessa uudistus näkyy viipeellä.

Alkoholilain uudistus tulee kokonaisuudessaan voimaan maaliskuun alussa. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Moni oluenharrastaja riemastui, kun sai kuulla, että ravintolat voivat jatkossa myydä alkoholia asiakkaan mukaan.

Oluiden, siiderien ja muiden korkeintaan 5,5-prosenttisten alkoholijuomien ulosmyynti tulee anniskeluravintoloille mahdolliseksi, kun uusi alkoholilaki (siirryt toiseen palveluun) tulee kokonaisuudessaan voimaan maaliskuun alussa.

Ulosmyynti vaatii kuitenkin vähittäismyyntiluvan.

Haaveet siitä, että jatkossa jokaisesta lähikuppilasta voisi ostaa olut- tai siideripullon mukaan, voi unohtaa. Ravintola- ja matkailualan etujärjestö MaRa arvioi, etteivät ravintolat innostu vähittäismyynnistä erityisen laajasti.

Syy on yksinkertainen: ravintoloiden on vaikea kilpailla markettien hintoja vastaan.

– Uskon, että vaikka kyselyjä on tullut paljon, lopulta selvä vähemmistö hakee vähittäismyyntilupaa. Taajamissa on hyvin tarjontaa eli kauppoja ja kioskeja, joissa hinnat ovat selvästi paremmat. Ravintola ei pysty kilpailemaan hinnalla, joten into tuskin kasvaa hirvittävän suureksi, perustelee MaRan varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi.

Varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi matkailu- ja ravintola-alan etujärjestöstä MaRasta uskoo, että uudistus kiinnostaa ennen kaikkea matkailualueiden ravintoloita. Kuva: Janne Lindroos / Yle

Joillekin ravintoloille ulosmyynti on kuitenkin hyvä lisämahdollisuus, Aittoniemi arvelee.

– Tällaisia ovat esimerkiksi matkailualueiden ravintolat, erikoisolutravintolat ja pikaruokaravintolat. Uudistuksen myötähän oluen voi myydä take away -ruuan mukana, jos ravintolalla on anniskelulupa ja vähittäismyyntilupa, hän konkretisoi.

Pienpanimoille ulosmyyntioikeus tuli jo tämän vuoden alussa.

S-ryhmä ei ole vielä päättänyt

S-ryhmä ei ole vielä tehnyt päätöksiä ulosmyynnistä. Se haluaa vielä lisätietoa siitä, mitä kaikkea uudistus edellyttää.

– Sitten kun saamme lisätietoa, niin uskoisin, että eri alueilla eri osuuskaupoissa kokeillaan ulosmyyntiä muutamissa yksiköissä. Sen jälkeen seurataan, kuinka myynti lähtee kehittymään. Sen perusteella tehdään ratkaisuja siitä, lisätäänkö toimipaikkojen määrää, sanoo johtaja Harri Havia SOK:n majoitus- ja ravitsemiskaupan ketjuohjauksesta.

S-ryhmän tilanne poikkeaa monista muista sikäli, että sillä on itsellään myös merkittävää vähittäistavarakauppaa.

Havia uskoo, että S-ryhmän ravintoloissa ulosmyynti painottuu matkailukohteisiin, joissa on kaupunkeihin verrattuna vähän ruokakauppoja.

– Voisin myös kuvitella, että kaupunkien keskustoissa sellaisissa ravintoloissa, jotka sijaitsevat lähellä puistoja tai rantaa, voitaisiin kokeilla ulosmyyntiä piknik-tuotteiden yhteydessä, hän sanoo.

Johtaja Harri Havia SOK:sta pitää mahdollisena, että ulosmyyntiä voisi kokeilla esimerkiksi ravintoloissa, jotka sijaitsevat lähellä puistoja ja rantoja. Kuva: Janne Lindroos / Yle

Havia uskoo, että oluen ostaminen kiinnostaa ihmisiä eniten viikonloppuisin ja noutoruokien hakemisen yhteydessä.

Uskomme, että tässä vaiheessa uudistus on enemmän palvelua kuin liiketaloudellisesti merkittävää.

Harri Havia, johtaja, SOK

S-ryhmässä ei lasketa toivoa siihen, että ulosmyynti olisi rahasampo.

– Uskomme, että tässä vaiheessa uudistus on enemmän palvelua asiakkaille kuin liiketaloudellisesti mitenkään merkittävää, mutta tämän tulee aika näyttämään, Havia sanoo.

Olutta ei saa yötä päivää – myyntiä vain iltayhdeksään

Jos joku oli kuvitellut, että olutta ja siidereitä voisi ostaa vaikka keskellä yötä kapakan ohi kävellessään, nämäkin haaveet voi unohtaa.

Ravintoloiden ulosmyyntiä koskevat samat säännöt kuin ruokakauppoja. Ulosmyydä saa vain aamuyhdeksästä iltayhdeksään ja vahvuudeltaan juoma saa olla korkeintaan 5,5-prosenttista.

Alkoholia saa myydä vain valmiiksi täytetyssä suljetussa pakkauksessa eli käytännössä pulloissa ja tölkeissä, joten esimerkiksi olutkannua ei voi ostaa mukaansa piknikille.

Ulosmyyntioikeus ei siis ole ravintoloillekaan eteen avautuva taivas.

Jos aikoo myydä ulos vain vähän, niin luulenpa, että moni ajattelee, että lupaa ei kannata hakea.

Veli-Matti Aittoniemi, varatoimitusjohtaja, MaRa

MaRan Veli-Matti Aittoniemi muistuttaa, että vähittäismyynti on luvanvaraista ja siihen kuuluu erinäisiä velvoitteita. Luvista ja valvonnasta tulee myös maksuja.

– Jos aikoo myydä ulos vain vähän, niin luulenpa, että moni ajattelee, että lupaa ei kannata hakea, hän sanoo.

Myös monia käytännön asioita pitää pohtia. Aittoniemi kertoo, että ravintolat joutuvat miettimään esimerkiksi sitä, missä asiakas pitää juoman, jos on ostanut sen ennen iltayhdeksää ja jää vielä ravintolaan.

– Eli miten se tällaisessa tapauksessa otetaan mukaan, ettei synny epäselvyyttä, onko se vähittäismyyntiä vai anniskelua.

Moni asia selvinnyt myöhään

Alkoholilain kokonaisuudistuksessa on kyse mittavasta reformista. Tilannetta on vaikeuttanut se, että esimerkiksi monet lupamenettelyä koskevat asiat ovat selvinneet vasta aivan viime hetkillä.

Valtioneuvosto hyväksyi lain toimeenpanoa koskevan asetuksen vasta torstaina – vain viikko ennen kuin uudistus tulee kokonaisuudessaan voimaan. Sosiaali- ja terveysministeriön asetusta alkoholilain valvonnasta vielä odotellaan.

– Ei tämä ole ollut elinkeinonharjoittajillekaan hyvä. He ovat joutuneet reagoimaan nopeasti ja meillä ei välttämättä ole ollut tarjota vastauksia, huokaa ryhmäpäällikkö Kari Kunnas sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastosta Valvirasta.

SOK:n Havia on samaa mieltä.

– Tietenkin se on jollakin tavalla jarruttanut varautumista. Kun virallista tietoa ei ole ollut aikaisemmin, olemme joutuneet esimerkiksi vanhasta kokemuksesta arvailemaan lupamaksuja, hän sanoo.

Oluen kulutus on tilastojen mukaan lievässä laskussa. Kuva: Janne Lindroos / Yle

Valviralle ja aluehallintovirastoille on tullut kireän aikataulun takia kiire saada valmiiksi esimerkiksi uuteen alkoholilakiin liittyviä lomakkeita elinkeinonharjoittajille. Todennäköisesti ne kuitenkin ehtivät ajoissa.

Käytännön asioita jää pohdittavaksi vielä pitkälle kevääseen.

MaRan Aittoniemi uskoo, että epävarmuus on saattanut vaikuttaa niin, etteivät kaikki hae heti vähittäismyyntilupaa vaan miettivät vielä.

Milloin asiakas saa oluen mukaansa?

Kansalaiset saavat tyytyä juomaan oluensa ja siiderinsä vielä uudistuksen alussa ravintoloissa.

Aluehallintovirastot alkavat ottaa lupahakemuksia vastaan maaliskuun alussa ja hakemusten käsittely kestää aikansa, huomauttaa Valviran ryhmäpäällikkö Kunnas.

On mahdotonta vielä sanoa, kuinka kauan hakemusten käsittely kestää.

Kari Kunnas, ryhmäpäällikkö, Valvira

Normaali käsittelyaika vähittäismyyntiluvalle on noin kolme viikkoa. Maaliskuu tuo kuitenkin alkoholilain uudistuksen takia lupaviranomaisille läjän ilmoituksia ja hakemuksia sekä muita kiireitä, joten ruuhkia pidetään todennäköisinä.

Käsittelyajat voivat venyä.

– On mahdotonta vielä sanoa, kuinka kauan hakemusten käsittely kestää. Sen uskaltanee sanoa, että vähintään kuukauden, arvioi Valviran Kunnas.

MaRan Veli-Matti Aittoniemen käsitys on pessimistisempi. Hän pitää mahdollisena, että vähittäismyyntiluvan saaminen voi kestää jopa pari kuukautta.

Lue lisää:

Pienpanimon asiakkaat joutuivat ajamaan naapurikaupunkiin ostaakseen sen olutta – nyt sen on rakennettava uudet tilat voidakseen myydä suoraan panimolta

Suomalaiset hullaantuivat uudesta alkoholilaista: Lonkerot käyvät kaupaksi ennätystahtia

Uusi alkoholilaki puraisi – Alkon myynti romahti

Nelosoluet tänään ruokakauppojen hyllyillä – ”Suurin osa katsoo ajan kanssa, mitä hyllystä löytyy"

Presidentti Niinistö vahvisti uuden alkoholilain