Ruotsin hallitus ärähti Tukholman huippusairaalan kustannuksista - “Piti tulla maailman paras, mutta näyttää tulleen maailman kallein”

Ruotsin hallitus teettää selvityksen uuden Karoliinisen sairaalan kustannuksista.

Ruotsi
Karoliininen yliopistosairaala Tukholmassa.
Fredrik Sandberg / EPA

Tukholman uusi huippusairaala on noussut poliittiseksi kiistakapulaksi vaaleihin valmistuvassa Ruotsissa. Hallitus teettää selvityksen uuden Karoliinisen sairaalan korkeiksi nousseista kustannuksista ja hankintamenettelyistä.

Pääministeri Stefan Löfven perustelee valtion poikkeuksellista puuttumista asiaan sairaalan kansallisella merkityksellä. Iso osa huippututkimuksesta on keskittynyt juuri Karoliiniseen sairaalaan.

Valtiovarainministeri Magdalena Andersson (sd) sanoi perjantain tiedotustilaisuudessa, että sairaalasta piti tulla maailman paras, mutta siitä näyttää tulleen maailman kallein.

Uuden sairaalan rakentamiseen liittyy useita epäselvyyksiä, joita on käsitelty sairaalasta vastaavan Tukholman maakäräjien johtoelimissä. Maakäräjien johdolta on vaadittu selityksiä muun muassa it-järjestelmien ongelmista, ulkopuolisille konsulteille maksetuista palkkioista ja hankintamenettelyistä.

Maakäräjien talousneuvos Irene Svenonius on ilmoittanut, että hän yrittää periä takaisin useita kymmeniä miljoonia euroja konsulttiyhtiö Boston Consulting Groupille maksettuja kuluja.

Maakäräjien johdossa olevat Ruotsin kokoomuksen edustajat syyttävät selvityksiä vaativia sosialidemokraatteja poliittisesta tarkoituksenmukaisuudesta.

Ruotsin hallituksen mielestä epäselvyydet on tutkittava, koska uuden Karoliinisen sairaalan ongelmat ja ylisuuret kustannukset voivat aiheuttaa epäluuloa koko terveysjärjestelmän toimivuutta kohtaan.

Uuden Karoliinisen sairaalan rakennusprojekti on yksi suurimpia julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöhankkeita Ruotsissa.

Hallituksen teettämän selvityksen pitäisi valmistua ensi vuoden maaliskuun alussa.