Naton ex-pääsihteeri ehdottaa suomalaisia rauhanturvaajia Itä-Ukrainaan – Puolustusministeri Niinistölle ehdotus tuli yllätyksenä

Asiantuntijan mukaan rauhanturvaoperaatio voisi olla Venäjälle tie ulos sen epäonnistuneesta Ukrainan-politiikasta.

Yle maailmalla
Entinen Naton pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen Münchenin turvallisuuskokouksen paneelikeskustelussa torstaina 15. helmikuuta.
Entinen Naton pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen kuvattuna Münchenin turvallisuuskokouksen paneelikeskustelussa torstaina 15. helmikuuta.Alexander Pohl / AOP

MÜNCHEN Ukrainaan pitäisi lähettää jopa 20 000 YK:n rauhanturvaajaa, Münchenin turvallisuuskokouksessa julkaistava raportti esittää.

Suunnitelman mukaan Suomella olisi operaatiossa merkittävä rooli. Raportin teettäneen Naton entisen pääsihteerin Anders Fogh Rasmussenin mukaan rauhanturvaajien pitäisi tulla ennen kaikkea Naton ulkopuolisista maista.

Rasmussenin mukaan venäläiset, ukrainalaiset ja valtaosa Nato-maista pitäisi sulkea ulos operaatiosta.

– Mutta eurooppalaiset maat kuten Itävalta, Suomi ja Ruotsi sekä venäläismieliset maat, kuten Valko-Venäjä ja Kazakstan, voisivat osallistua, Rasmussen kirjoitti aiemmin tällä viikolla Die Welt -lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Rasmussen toimii nykyään konsulttina ja myös Ukrainan presidentin Petro Porošenkon neuvonantajana. Suomessa ehdotuksesta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Suomalaisministeri suhtautuu varauksella

Münchenin turvallisuuskokoukseen parhaillaan osallistuva puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) ei ollut kuullut ehdotuksesta ennakkoon. Niinistö ei tiedä, ovatko raportin tekijät puhuneet asiasta Suomessa tasavallan presidentin tai ulkoministerin kanssa.

Puolustusministerin mukaan rauhanturvaoperaation aikaansaamiseksi on vielä pitkä matka.

– Tämä on asia, jonka pitäisi olla sekä Venäjän että Ukrainan hyväksymä. En nyt tällä hetkellä näe ihan lähitulevaisuudessa mahdollisuuksia, Niinistö sanoi perjantaina Münchenissä.

Hän myös muistutti Itä-Ukrainan tilanteen olevan yhä epävakaa, mikä vaikeuttaisi suomalaisten lähettämistä alueelle.

Uutistoimisto Reutersin mukaan raportti annetaan Yhdysvaltain Ukrainan-erityisedustajalle Kurt Volkerille Münchenissä lauantaina. Ennakkotietojen mukaan Venäjän, Ukrainan, Saksan ja Ranskan on määrä tavata Münchenin turvallisuuskokouksen yhteydessä.

Sama nelikko on ollut laatimassa Minskin sopimusta, jonka toteutuminen ontuu pahasti.

Tie ulos – jos Venäjä niin haluaa

Viron Ulkopoliittisen instituutin johtajan Kristi Raikin mukaan rauhanturvaoperaatio voisi olla Venäjälle keino päästä eroon Ukrainan konfliktista – jos se niin ylipäätään haluaa. Raik osallistuu Münchenin turvallisuuskokoukseen osana Viron ulkoministeriön delegaatiota.

Sota on Venäjälle rasite, eikä Venäjä ole Raikin mukaan saavuttanut sillä tavoitettaan. Venäjällä saattaa olla myös haluja päästä eroon lännen langettamista pakotteista, jotka liittyvät suoraan Krimin valtaukseen ja Itä-Ukrainan sotaan.

– Toisaalta se on Venäjälle väline pitää Ukraina pois länsi-integraatiosta. Myös pakotteet ovat hyvä tekosyy selittää kotiyleisölle, miksi taloudella menee niin huonosti.

Raik uskoo, että Suomi ja Ruotsi miettisivät hyvin tarkkaan tällaiseen rauhanturvaoperaation lähtemistä. Operaation pitäisi olla tarpeeksi kattava, jotta se voisi ylipäätään onnistua.

Suomi ja Ruotsi joutuisivat arvioimaan myös sitä, minkälaiseen asemaan osallistuminen asettaisi ne Venäjän ja lännen suhteita ajatellen.