Venäläisten sekaantumisesta Yhdysvaltain vaaleihin syytteet 13 venäläiselle ja kolmelle yhteisölle

Yksi syytettyjen listalla olevista tahoista on Pietarissa sijaitseva Internet Research Agency.

Yhdysvaltojen politiikka
Entinen FBI-johtaja Robert Mueller johtaa tutkimusta presidentti Trumpin vaalikampanjan yhteyksistä Venäjään.
Robert MuellerMichael Reynolds / EPA

Erikoissyyttäjä Robert Muellerin toimisto ilmoitti, että suuri valamiehistö on päättänyt nostaa syytteet kolmeatoista venäläistä sekä kolmea venäläistä yhteisöä vastaan.

Yksi syytetyistä on Pietarissa sijaitseva Internet Research Agency.

Tuomioistuimelle toimitetusta asiakirjasta käy ilmi, että Yhdysvaltain hallinnon mukaan venäläistahot alkoivat sekaantua Yhdysvaltain politiikkaan jo vuonna 2014 ja tekivät sitä myös vuoden 2016 presidentinvaalissa.

Osa syytetyistä esiintyi Yhdysvaltain kansalaisina ja olivat tekemisissä tästä tietämättömien Trumpin kampanjassa mukanaolevien kanssa.

Syytettyjen epäillään rikkoneen Yhdysvaltain rikoslakeja sekaantumalla Yhdysvaltain vaaleihin ja poliittiseen prosessiin vuonna 2016. Syytelistalla on muun muassa epäily salaliitosta, eri tyyppisistä petoksista ja vakavasta identiteettivarkaudesta.

Tavoitteena eripuran lietsominen poliittisessa järjestelmässä

Reutersin mukaan epäillyt levittivät presidentinvaalikampanjan aikana halventavaa tietoa muun muassa Trumpin vastaehdokkaasta, demokraattien Hillary Clintonista ja tukivat puolestaan Donald Trumpia.

Venäläiset myös loivat sosiaalisessa mediassa sivustoja, joissa nostettiin esiin maahanmuuttoa, mustien asemaa, sekä uskontoja koskevia kysymyksiä.

Venäläisten kerrotaan saaneen ohjeet suunnata viestinsä erityisesti Coloradon, Virginian ja Floridan osavaltioiden ihmisille.

Kahden epäillään keränneen tiedustelutietoa matkustamalla Nevadaan, Kaliforniaan, Uuteen Meksikoon, Illinoisiin, Louisianaan, Teksasiin ja New Yorkiin.

Kaiken tavoitteena on ollut aiheuttaa eripuraa Yhdysvaltain poliittisessa järjestelmässä sekä presidentinvaalissa, päätellään Robert Muellerin toimiston asiakirjassa.

Venäjän ulkoministeriö: Järjetöntä

Tapauksen tuoreimmasta käänteestä on informoitu myös presidentti Trumpia, joka on tähän saakka pitänyt koko tutkintaa "noitajahtina."

Facebook ja Twitter ovat kieltäytyneet kommentoimasta syytöksiä.

Venäjä on virallisesti useaan otteeseen kiistänyt sekaantuneensa Yhdysvaltain presidentinvaaliin. Venäjän ulkoministeriön tiedottaja kommentoi syytöksiä tuoreeltaan sanomalla niitä järjettömiksi.

Lähteet: AP, Reuters