1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvalloissa seitsemän vanginvartijaa syytteeseen naisvankien seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Syytetyt seitsemän miestä loivat vankilaan pelon ja seksiin pakottamisen kulttuurin.

seksuaalirikokset
Piikkilankaa taivasta vasten.
YLE

Yhdysvalloissa seitsemän vanginvartijaa vastaan on nostettu syytteet naisvankien seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Syytteeseen on joutunut kuusi nykyistä vartijaa sekä yksi aiemmin vankilassa ollut työntekijä. He ovat työskennelleet Lackawannan piirikunnan vankilassa Scrantonin kaupungissa Pennsylvaniassa.

Taustalla on laaja väärinkäytösten ja peittelyn kulttuuri jopa kymmenen vuoden ajalta. Syytteiden nostamisella halutaan katkaista ”pysyvä väärinkäytösten kulttuuri”.

Syytetyt seitsemän miestä loivat vankilaan pelon ja seksiin pakottamisen kulttuurin. Vankien elämästä uhattiin tehdä hankalaa, jos he kertoisivat kenellekään hyväksikäytöstä.

Seksuaalinen hyväksikäyttö oli yleistä ja laajalti tunnettua vankilassa, jossa vartijat ilmoittivat toisilleen, jos esimiehet olivat tulossa heidän harrastaessaan seksiä, kirjoittaa The New York Times (siirryt toiseen palveluun).

Tutkinnan aikana ilmeni, että monet naiset olivat haluttomia puhumaan hyväksikäytöstä. Tämä sai asiaa tutkineet uskomaan, että on muitakin naisia, jotka pelkäävät kertoa.

Tuomioistuimen asiakirjoista ilmenee, että useat naispuoliset vangit kertoivat vartijoiden tarjonneen heille muun muassa savukkeita tai lisäaikaa puheluille vastineeksi seksistä.

Viranomaisten mukaan syytetyt voivat itse joutua vuosikymmeniksi vankilaan, mikäli heidät tuomitaan. Nyt tutkitaan myös sitä, olivatko Lackawannan piirikunnan muut viranomaiset tietoisia vankilassa tapahtuneesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Lue myös:

The New York Times: 7 Prison Guards in Pennsylvania Charged With Sexually Abusing Inmates (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi