1. yle.fi
  2. Uutiset

Opiskelijat tenttasivat Google-pomoa turvallisuuskokouksessa – ”Tappajarobotit eivät tule vielä vuosikymmeniin”

teknologia
Eric Schmidt on toiminut aiemmin Googlen toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana.
Eric Schmidt on toiminut aiemmin Googlen toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana.WU HONG / EPA-EFE

MünchenValta ja turvallisuuspolitiikka eivät ole enää vain valtioiden tai kansainvälisen instituutioiden varassa, mikä näkyi myös maineikkaan Münchenin turvallisuuskokouksen osallistujalistassa. Yksi perjantain puhujista oli Googlea hallinnoivan Alphabet-yrityksen taustavaikuttaja Eric Schmidt.

Schmidt sanoi tekoälyn aikakauden olevan yksi elinikämme suurimmista murroksista. Hän vakuutti, ettei tekoälyn aikakausi tarkoita tappajarobottien tuloa – ei ainakaan muutamaan vuosikymmeneen.

– En puhu siitä, että koneet olisivat älykkäämpiä kuin ihmiset, vaan sitä, että koneet työskentelevät ihmisten kanssa.

Apua lääkäreille

Schmidt puhui turvallisuuskokouksen sivutapahtumassa Münchenin teknillisen ylipiston opiskelijoille. Sivutapahtumista on kasvanut vuosien varrella merkittäviä foorumeita.

Schmidtin mukaan tekniikka tulee työskentelemään ihmisten kanssa, ei ihmisiä vastaan.

– Miksi en puhu tappajaroboteista, Schmidt sanoi.

– En usko, että niitä tulee vuosikymmeniin.

Schmidtin mukaan tekoälyn kehitys tulee ensin hyödyttämään erityisesti lääketiedettä. Tietokoneen silmä näkee paremmin kuin vaikka iholääkärin silmä. Koneet voivat myös laskea ja arvioida ihmisyksilöiden eroja lääkäriä tarkemmin.

Hän sanoo, etteivät ne kuitenkaan korvaa lääkäreitä vaan tulevat heidän työnsä avuksi.

Googlen valta haastaa jo valtiot

Schmidt on toiminut aiemmin Googlen toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana. Viime vuoden lopussa hän siirtyi tekniseksi neuvojaksi.

Hänellä on todennäköisesti ollut enemmän valtaa ihmisten elämään kuin monella turvallisuuskokouksen poliitikko-osallistujista.

Hän sivusi puheessaan Googlen ja Facebookin kaltaisten internetjättien kohtaamaa kritiikkiä valeuutisten levittämisestä, vihapuheen mahdollistamisesta ja alustan tarjoamisesta vihamielisten valtioiden vaikutusyrityksille.

Kun Schmidtiltä kysyttiin, kuka määrittää sen, mitä kaikkea lopulta voi tekoälyn avulla kehittää, hän vetosi avoimuuteen. Schdmitin mukaan Gooogle toimii mahdollisimman avoimesti.

Hän uskoo, että jos joku kehittäisi jotain vihamielistä, asia vuodettaisiin hallitukselle ja hallitus tekisi asialle jotain.

Yleisössä istunut Okyanos Paksoy, 23, uskoo Schmidtin vilpittömyyteen tämän sanoessa, että Google ainakin yrittää toimia avoimesti. Samaan aikaan se on suuryritys, joka ei halua paljastaa kaikkea.

– Ihmiset ja me yhteiskuntana emme tiedä, mihin kaikkeen yritykset jo tällä hetkellä kykenevät. Niillä on hallussaan jo mieletön määrä tietoa meistä.

Münchenin teknillisessä yliopistossa opiskeleva Paksoy pitää myös huolestuttavana sitä, ettei politiikoilla tai yhteiskunnilla ole tarpeeksi keinoja toimia näiden yritysten kanssa.

– Ne saattavat olla uhka.

Julia Wang ja Okyanos Paksoy saapuivat torstaina kuuntelemaan Google-pomo Eric Schmidtin puhetta.
Julia Wang ja Okyanos Paksoy saapuivat torstaina kuuntelemaan Google-pomo Eric Schmidtin puhetta.Suvi Turtiainen / Yle

Kiina, Yhdysvallat ja Venäjä vastakkain

Münchenin kokouksen kattoteemana on ollut vallinneen maailmanjärjestyksen mureneminen. Globaalin yhteistyön sijaan nousussa on suurvaltojen, kuten Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kilpailu, mikä näkyy myös internetjättien toiminnassa.

Googlen Schmidt sanoi Kiinan pyrkivät maailman ykköseksi tekoälyn kehittämisessä. Venäjä on puolestaan väläytellyt tietoteknistä luovuutta internetissä tapahtuvalla poliittisella vaikuttamisella.

Yhdysvalloissa erikoissyyttäjä Robert Muellerin toimisto ilmoitti perjantaina syytteistä kolmeatoista venäläistä sekä kolmea venäläistä yhteisöä vastaan. Syynä on epäily Yhdysvaltojen politiikkaan ja vaaleihin sekaantumisesta.

Schmidt kehotti saksalaisia teknillisen yliopiston opiskelijoiden nyt tosissaan panostamaan tietokoneohjelmien kehittämiseen. Schmidt sanoi Saksan olevan myöhässä nykyisessä teknisessä vallankumouksessa.

Puhetilaisuutta kuunnellut teknillisen yliopiston opiskelija Julia Wang, 23, ei kuitenkaan ole huolissaan, että Eurooppa jää kehityksessä jalkoihin.

– Jokainen maa keskittyy vähän eri asioihin. Saksassa esimerkiksi autoteollisuus on selvästi edellä, Wang sanoi Ylelle.

Lue seuraavaksi